Duo maakt onalledaags‘fruitleer’ uit mango’s

Imitatieleer gemaakt van afgedankt fruit. Het is het allesbehalve alledaagse idee van ondernemers Hugo de Boon (23) en Koen Meerkerk (23). In de kelder van Bluecity experimenteren ze er op los om tot een verkoopbaar product te komen. Sinds kort is daar hun startende bedrijf Fruitleather Rotterdam gevestigd.

Fruitleer heeft dezelfde structuur als echt leer. De bedenkers zijn op dit moment druk in de weer met de kwaliteitseisen: de stevigheid is er, de waterdichtheid nog onvoldoende.

Ze werken toe naar een functioneel prototype in de vorm van een schoen. „Als je een schoen kunt maken, kun je alles”, aldus De Boon.

Dat fruit ook deze functie kan hebben werd per toeval ontdekt. Een papje werd voor vergeten achtergelaten op een zonnig vensterbank. Met als resultaat een interessante substantie waar ze iets mee wilden.

Hun avontuur begon tijdens een minor aan de Willem de Kooning Academie. De opdracht: verzin een retail evenement dat veel belangstelling oplevert. En zo geschiedde. De ondernemers raakten geïnspireerd door de bergen voedsel dat tijdens de wekelijkse markt op de Binnenrotte werd weggegooid. Doodzonde, vonden ze. Dus gingen ze op zoek naar mogelijkheden om voedselverspilling tegen te gaan. Dat doen ze op twee manieren: afval wordt ‘geüpcycled’ en er komt geen dierenleed bij kijken. Meerkerk: „Veel van onze volgers zijn veganistisch.”

Ze merkten dat de ‘gunfactor’ snel groeide en kregen veel gratis producten en diensten. Zo doneert een fruitleverancier regelmatig onverkoopbare mango’s.

Daar zijn de twee ondernemers blij mee. „Mango is fijn om mee te werken vanwege de hoeveelheid vruchtvlees en de juiste watersamenstelling", aldus de Boon.

Ervan leven lukt nog niet. Meerkerk: „We zijn op zoek naar subsidie.” Geld verdienen ze met presentaties over hun product. Autofabrikant Renault vroeg of ze mee wilden doen aan een duurzaamheidscampagne. Hun droom is om een grote speler in de leerindustrie te worden. Zodat fruitleer in de toekomst net zo normaal is als echt leer.