De boten schieten door het lentewater

roeien

De oudste roeier is jonger dan de wedstrijd, al scheelt het niet veel. Jan Hoekstra (79) is twintigvoudig deelnemer, 61 jaar lid van roeivereniging Willem III (en hij was in de jaren vijftig bezorger van het Algemeen Handelsblad). In Hoekstra’s geboortejaar 1937 werd pas voor de zesde keer de Amsterdamse Head of the River gehouden, van Ouderkerk over de Amstel naar de stad. Lang geleden, maar toen al was de wedstrijd een belevenis, meldde De Tijd: „Talloozen genoten van de gezellige sfeer, welke de laatste voorbereidingen voor een dergelijken wedstrijd kenmerkt. De supporters der deelnemende ploegen hadden zich tot het volgen van de race plaatsen in autobussen en particuliere auto’s verzekerd, terwijl tientallen studenten op hun motorrijwielen in gespannen aandacht de verrichtingen hunner favorieten gadesloegen.” Zo gaat het nog steeds: terwijl de boten door het lentewater schieten, vullen de oevers van de Amstel zich met fans, volgens een kenner in ‘goedgemutste rivaliteit’.

Let wel op als u dit weekend een plaatsje zoekt bij de finish. Sinds 2007 varen de roeiers de verkeerde kant op: stroomopwaarts, richting Ouderkerk – feitelijk een soort Tail of the River. Overigens was er tachtig jaar geleden ook een primeur. Toen werd de ‘grooten zilveren wisselbeker’ van de internationale wedstrijd voor het eerst door een buitenlandse ploeg gewonnen. „De Berlynsche roeivereeniging Viking is er n.l. in geslaagd een keurige overwinning te behalen.” Een keurige overwinning. Roeien in 1937: acht mannen in smalle boten en aan het eind winnen de Duitsers.