Consumentenrecht

EU eist andere voorwaarden op sociale media

Facebook, Google en Twitter zijn in Brussel op het matje geroepen omdat ze consumenten te weinig bescherming bieden. De uitbaters van populaire apps en sites voor sociale media krijgen een maand de tijd om hun algemene voorwaarden aan de EU-regels aan te passen. Zijn die wijzigingen niet bevredigend, dan kunnen er sancties volgen, zei EU-commissaris Vera Jourová (Consumentenrechten) vrijdag. Ze wees erop dat volgens de algemene voorwaarden van deze socialmediabedrijven gebruikers verplicht zijn geschillen uit te vechten voor een rechter in Californië. „Dat is onaanvaardbaar.” Ook heeft ze een probleem met voorwaarden die het intrekken van een online-aankoop onmogelijk maken en moeten de ondernemingen meer werk maken van bestrijding van fraude en oplichting. (ANP)