Reportage

Cannabistour ‘niet om zo stoned mogelijk te worden’

Het was natuurlijk wachten op het moment dat iemand met dit concept op de proppen zou komen: een coffeeshopstocht, in plaats van de vertrouwde kroegentocht. Als drinken op veel plekken aantrekkelijk is, is blowen dat vast ook, moet David Moore, eigenaar van Nomad Nightlife, gedacht hebben. Afgelopen donderdag organiseerde hij zijn eerste ‘Laughing Buddha Coffeeshop Crawl’: daarin introduceert hij in twee uur 12 coffeeshops. Al is het niet bedoeld om zo stoned mogelijk te worden, vertelt hij. „We gaan niet van coffeeshop naar coffeeshop. We introduceren nieuwsgierige toeristen met de drugscultuur: we vertellen over de geschiedenis van wiet en de verschillende soorten. We raden coffeeshops aan en vertellen over hun regels.” Volgens Moore voorkomt hun cannabistour juist problemen.

Daar denken sommige lokale politici anders over. Wethouder Kajsa Ollongren (Cultuur en Economie, D66) laat aan Het Parool weten dat ze het een „onwenselijke vorm van vermaak” vindt. PvdA-raadslid Dennis Boutkan stelde al raadsvragen over de nieuwe tour van Nomad Nightlife. „Apart dat er nu ineens aandacht voor is”, zegt Moore. „Minstens vijf partijen bieden al zo’n soort tour aan.”