Amerika en China willen samenwerken aan vrede Noord-Korea

Vrijdag sloeg de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson nog dreigende taal uit richting Noord-Korea.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson.
De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson. Foto Lintao Zhang/Pool/Reuters

De Verenigde Staten en China willen samenwerken om Noord-Korea een andere richting op te bewegen, aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson in een verklaring na het ontmoeten van zijn Chinese collega Wang Yi. Ook Wang benadrukte na de ontmoeting het belang van diplomatieke manieren om de spanningen rond Noord-Korea weg te nemen.

De verzoenende woorden komen een dag nadat Tillerson tijdens een bezoek aan Zuid-Korea dreigende taal richting Noord-Korea uitsloeg. De Amerikaanse minister stelde vrijdag dat de VS militaire actie zou ondernemen als Noord-Korea door zou gaan met het bedreigen van Zuid-Korea en Amerikaanse troepen in het gebied. De uitspraken leidden tot irritatie bij China, dat de verhouding met Noord-Korea niet op de spits wil drijven.

Lees ook: Dreigende taal VS tegen Noord-Korea

Zaterdag sloeg Tillerson voorafgaand aan zijn bezoek aan de Chinese leider Xi Jinping een mildere toon aan. In een persconferentie benadrukte de minister dat China en de VS er samen alles aan zullen doen om de spanningen op het Koreaanse schiereiland te verminderen en een conflict te vermijden. Ook de Chinese minister Wang zei dat de twee landen nader tot elkaar zijn gekomen in een “pragmatisch en productief” gesprek.

Spanningen

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump North Korea is behaving very badly. They have been “playing” the United States for years. China has done little to help!

In een tweet haalde de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag uit naar zowel Noord-Korea, dat zich “slecht gedraagt”, als China, dat “weinig doet om te helpen”. De spanningen tussen Amerika en China over Noord-Korea liepen deze maand op, nadat de VS met de bouw van een raketschild in Zuid-Korea ter bescherming tegen aanvallen uit Noord-Korea startte. De bouw leidde tot woede van China, dat vreest dat met het raketschild met de naam THAAD ook het Chinese luchtruim kan worden geïnspecteerd.