Ajax ontmoet Schalke 04 in kwartfinale Europa League

Europees voetbal Het is voor het eerst dat Ajax de Duitse club treft in Europees verband. Het wordt een weerzien met spits Klaas-Jan Huntelaar.

Schalke 04-spits Klaas-Jan Huntelaar tijdens een competitieduel.
Schalke 04-spits Klaas-Jan Huntelaar tijdens een competitieduel. Foto Martin Meissner/AP

Ajax speelt in de kwartfinale van de Europa League tegen het Duitse Schalke 04. Dat is vrijdag door loting in Nyon bepaald. De wedstrijden zijn donderdag 13 en donderdag 20 april. Ajax begint met een thuiswedstrijd en gaat daarna op bezoek in Gelsenkirchen. Beide clubs troffen elkaar nooit eerder in Europees verband. Het is voor het eerst sinds 2003 dat Ajax weer bij de laatste acht clubs in Europa zit.

Schalke 04, waar oud-Ajacied Klaas-Jan Huntelaar voetbalt, bereikte de kwartfinales door Borussia Mönchengladbach uit te schakelen. Huntelaar speelde van 2006 tot 2008 voor Ajax. Daarna maakte hij de overstap naar Real Madrid. De Duitse club had in het verleden spelers als Youri Mulder, Johan de Kock en René Eijkelkamp onder contract. Schalke staat elfde in de Bundesliga.

Schalke-trainer Markus Weinzierl was blij met de loting. „Ajax is een grote naam en een goede ploeg. Die is jong, aanvallend sterk en wil voetballen”, zei hij vrijdag.

Olympique Lyon, dat eerder in de Europa League AZ uitschakelde, speelt in de kwartfinale tegen het Turkse Besiktas, met de Nederlander Ryan Babel. Anderlecht stuit op Manchester United. Racing Genk, de tweede Belgische club, krijgt Celta de Vigo als volgende opponent.

Champions League

Arjen Robben speelt in de kwartfinales van de Champions League met Bayern München tegen Real Madrid. FC Barcelona werd bij de loting gekoppeld aan de Italiaanse kampioen Juventus. Atlético Madrid, de derde Spaanse club bij de laatste acht, speelt tegen Leicester City. De vierde kwartfinale gaat tussen Borussia Dortmund en AS Monaco.

De eerste wedstrijden zijn dinsdag 11 en woensdag 12 april, de returns volgen een week later.

De laatste vier seizoenen ging de eindzege in de Champions League één keer naar Bayern München (2013), en tweemaal naar Real (2014 en 2016). Barcelona was in 2015 de enige andere club die het toernooi in die periode won.