Wijze raad nodig als starter? Zoek een mentor

Mentorschap Als starter sta je voortdurend voor allerlei kwesties. Sparren met een ervaren mentor kan dan heel nuttig zijn. ‘Eén keer zei hij: ik lijk wel een hotline. Toen wist ik dat ik wat gas terug moest nemen.’ Drie voorbeelden van geslaagd mentorschap.

Foto's Merlin Daleman

Piet Priemis (62) en Joyce Knappe (39) ‘Piet zit naast me in de cockpit, maar ik ben de piloot’

Mentor: Piet Priemis

Loopbaan: luchtmachtoffficier (1974 – 1982), directeur van hr-bedrijf Mercuri Urval (1982 – 2008). Coacht nu onder meer management- en directieteams van de Nationale Politie en grote bedrijven als BNP Paribas.

Ondernemer: Joyce Knappe

Bedrijf: Pro Parents, opgericht in 2014. Helpt werkgevers met het professioneel begeleiden van ouderschap op de werkvloer.

Het was op een dinsdagochtend rond half 11 dat Joyce Knappe (39) opeens Piet Priemis (62) aan te telefoon had. Ze herinnert zich het moment nog goed. „Mijn toenmalig compagnon en ik hadden net besloten uit elkaar te gaan. Ik zocht naar een goede manier om dat te doen zonder in allerlei vervelende toestanden te belanden. Precies in die periode belde Piet.” Priemis: „Ik had over Joyce gehoord via een oud-klasgenoot en bood aan een kop koffie te drinken zodat ik mee kon denken.”

Priemis doet het vaker. Via de officiële weg coacht hij betaald raden van bestuur van grote bedrijven, maar daarnaast heeft hij een aantal startende ondernemers onder zijn vleugels van wie hij weet dat ze zijn kennis goed kunnen gebruiken. Onbezoldigd, want „als hij daar zijn tarief op loslaat, wordt het niks”. „Dat was ook het eerste waar ik over begon”, vertelt Knappe. „Interessant voorstel, maar ik ga je geen aandelen of geld geven.” „Groot gelijk”, beaamt Priemis, „want dan word ik mede-aandeelhouder en dat is een hele andere rol”.

Ze maken vooraf drie duidelijke afspraken. Knappe kan ieder moment direct van haar mentor af zonder dat het haar geld kost, ze is hem niets verplicht en ze gaan twee jaar met elkaar in zee. Priemis, lachend: „We hebben daar laatst minimaal twee jaar van gemaakt.”

Knappe en Priemis zien elkaar gemiddeld een keer per week. In het begin was dat meestal op kantoor, maar tegenwoordig gaat Priemis vaak mee naar klanten of investeerders. „Dat maakt Piet ook zo’n goede mentor”, legt Knappe uit. „Hij zit naast me in de cockpit, maar het is volstrekt helder dat ik de piloot ben.” Al zijn de rollen omgedraaid als ze letterlijk de lucht in gaan. In zijn vrije tijd gaat haar mentor namelijk graag een stukje vliegen. Priemis: „Ik heb een hekel aan vergaderruimtes, dus onze besprekingen vinden ook wel eens plaats tijdens een rondje Texel.”

Soms vraagt Knappe wel eens plagerig of Priemis het nog leuk vindt. Ja, is dan steevast het antwoord. „Ik word altijd blij als mensen zich ontwikkelen. Bovendien is Joyce een stuk jonger dan ik en denkt ze vanuit een andere tijdgeest. Dat realiseert ze zich misschien niet altijd, maar daardoor leer ik ook veel van haar.”

Mariska Ruissen (36) en Marloes Halmans (39) ‘Marloes beweegt mee met alles wat ik doe’

Mentor: Marloes Halmans

Loopbaan: Onder meer oprichter van The Happy at Work Agency, een bureau voor loopbaan coaching (2007 – heden). Is daarnaast betaald mentor voor ondernemers.

Ondernemer: Mariska Ruissen

Bedrijf: Praktijk de Waterspiegel, sinds 2014. Is werkzaam als gezinscoach en traumatherapeut.

Mariska Ruissen (36) werkte ruim 15 jaar bij het Openbaar Ministerie als rechterhand van de Officier van Justitie. Toch kriebelde al een tijdje een andere droom: fulltime aan de slag in haar eigen coachingspraktijk. Maar haar vaste baan loslaten durft ze niet zomaar, dus schakelde ze een mentor in. Het werd Marloes Halmans (39) die ze dan al een tijdje via sociale media volgt. „Het was een intuïtieve keuze”, zegt Ruissen. „Veel populaire online coaches focussen op het behalen van een paar ton omzet binnen een jaar, maar Marloes sprak over ondernemen vanuit je hart. Dat raakte me.”

In een periode van vier maanden krijgt Ruissen allerlei trainingen, groepssessies en ook zes individuele mentorafspraken. Dit intensieve mentortraject kost ruim 3.200 euro, best een investering voor een starter. Kiezen die niet vaker voor een onbetaalde mentor? Volgens Halmans niet. „Via overheidsinstanties zoals de Kamer van Koophandel krijg je soms gratis een oudere ondernemer toegewezen, maar dat zijn vaak traditionele mentoren die dan over een marktonderzoek beginnen of zeggen dat je beter iets kunnen verkopen waar veel vraag naar is. Voor mijn klanten werkt dat niet, die willen juist meer doen met bijvoorbeeld online tools. Ondernemen is nu anders dan tien jaar terug en lang niet iedere mentor heeft de juiste ervaring.”

Wat doet Halmans dan precies anders? „Marloes heeft het talent om heel snel te zien wat iemand uniek maakt”, vertelt Ruissen. „In mijn praktijk geef ik de kinderen na hun laatste sessie altijd een op maat gemaakt boekje met illustraties mee. Daar steek ik uren werk ik, maar ik durfde er niet goed mee naar buiten treden. Marloes merkt zoiets op en hielp me over die angst heen te stappen. Dus nu vertel ik erover in een filmpje op mijn website.”

Halmans: „Ik bemoei me soms gruwelijk tegen dingen aan, zowel gevraagd als ongevraagd. Ik ben geabonneerd op de nieuwsbrieven die Mariska naar klanten stuurt en als ik iets zie wat beter kan, app ik meteen even.” Ruissen herinnert zich ook een sms’je laat in de avond. „Ik had een belangrijke lezing gehad en was onderweg naar huis. Marloes sms’te hoe het was gegaan en of ik het nog even wilde nabespreken. Het was kwart over tien ’s avonds! Maar het typeert haar stijl, die heel persoonlijk en betrokken is. Ze beweegt mee met alles wat ik doe. Ik heb het gevoel dat ze al een jaar voor me klaar staat, terwijl ik haar maar vier maanden betaald heb.” Halmans: „Maar je nam laatst wel zes repen chocola voor me mee!”

Rik Stapelbroek (28) en Bernd Gerson Lohman (69) ‘Ik kan Bernd dag en nacht bellen’

Mentor: Bernd Gerson Lohman

Loopbaan: medeoprichter van evenementenorganisatie CROMevent die „avonturen met zekerheid” organiseert voor onder meer Yamaha, Nissan en Marlboro (1988 – heden). Haalde de Segway vanuit Amerika naar Nederland en is in te huren voor coaching en datingadvies tot het voeren van onderhandelingen.

Ondernemer: Rik Stapelbroek

Bedrijf: Real Life Gaming, sinds 2015. Organiseert levensechte spellen zoals Prison Escape waarbij deelnemers proberen te ontsnappen uit de gevangenis.

Eigenlijk was Rik Stapelbroek (28) op zoek naar acteurs voor zijn eerste

real life game Prison Escape, maar die zoektocht leverde hem onverwachts ook zijn huidige mentor op. Bernd Gerson Lohman (69) meldde zich namelijk aan voor de eerste casting. Als hij wordt aangenomen, blijkt Gerson Lohman niet alleen goed in acteren. „Bernd begon al snel mee te denken over de opzet van het bedrijf, de groei van de organisatie en alle uitdagingen die daarbij kwamen kijken”, vertelt Stapelbroek. „Ik heb me ook wel een beetje aan je opdrongen”, reageert Gerson Lohman lachend. „Als jij voor een groep acteurs iets vertelde, fluisterde ik je soms nog iets toe als ik vond dat je wat vergat.”

Gaandeweg ontwikkelt zich een bijzonder contact tussen de twee. Ze zien elkaar iedere maand en telefoneren meerdere keren per week. Stapelbroek: „Het is heel fijn dat ik Bernd dag en nacht kan bellen. Eén keer zei hij ‘ik lijk wel een hotline’, toen wist ik dat ik wat gas terug moest nemen.” Gerson Lohman: „Dat was echt een grapje, want jij belt altijd met een goede reden.”

Gerson Lohman vraagt geen vergoeding voor zijn mentorschap. Wat haalt er dan wel uit? „Het geeft mij voldoening om te zien dat Rik succes heeft. Zijn bedrijf wordt steeds groter en beter. Ik help echt niet iedere ondernemer die bij me aanklopt. Maar Riks bedrijf is een totaal nieuw concept waar ik graag onderdeel van ben. Bovendien is hij iemand die openstaat voor kritiek. Dat is bijzonder want ik ken genoeg starters die van niemand iets aannemen.”

Gerson Lohman: „Je reageert wel heel politiek correct, Rik!”

Stapelbroek: „Moet ik directer zijn?”

Gerson Lohman: „Je mag best noemen dat je bij onderhandelingen wel eens tegen me zegt dat ik alleen mag luisteren en me er niet mee moet bemoeien. En dat vind ik gaaf van je!”

Stapelbroek: „Aan het einde van de rit is het natuurlijk wel mijn bedrijf. Anderzijds was het zonder Bernds hulp misschien een theaterstichting met kleine producties geworden, terwijl we dit jaar minimaal 40.000 bezoekers verwachten en we momenteel zelfs onderzoeken hoe we kunnen uitbreiden naar het buitenland.”