De Thuiskok: Pierogi

Ik heb mij laten vertellen dat ik niet over de Poolse keuken kan schrijven zonder pierogi te noemen. De knoedels van deeg met vulling van vlees of kaas behoren tot het Poolse cultureel erfgoed. Vandaag maken we een knapperige variant gevuld met varkensvlees en pijnboompitten, en daarom gebruiken we een deeg dat iets afwijkt van het traditionele Poolse recept.

Doe de bloem in een kom en voeg de boter en olie toe. Meng het geheel met de hand door elkaar en voeg dan beetje bij beetje het ijskoude water toe. Kneed het mengsel tot een gladde bal. Kneed deze nog 3-4 minuten en verpak hem dan in plasticfolie en leg hem minstens 30 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een bakplaat licht in. Maak de vulling. Meng het gehakt, de pijnboompitten, het ei en wat zout en peper met uw handen in een kom. Rol het deeg zo dun mogelijk uit op een met bloem bestoven werkblad. Vouw de pierogi als volgt: Snijd met een uitsteekvorm (bijvoorbeeld een wijnglas) cirkels uit de lap deeg. Schep een theelepel gehaktmengsel op elke cirkel. Vouw de uiteinden naar elkaar zodat een halvemaanvorm ontstaat. Druk met uw vingers de randen aan om de pierogi dicht te maken en een sierrand te creëren. Leg de pierogi op de bakplaat en bestrijk ze met de geklopte eidooier. Bak 30 minuten in de oven.