Ruim duizend klachten seksueel misbruik Australische Anglicaanse kerk

De Anglicaanse kerk heeft inmiddels bijna 22 miljoen euro aan schadevergoeding uitgekeerd. Vorige maand verscheen een vergelijkbaar rapport over de Rooms-Katholieke kerk.

De commissie die de misbruikmeldingen binnen de Anglicaanse kerk onderzocht
De commissie die de misbruikmeldingen binnen de Anglicaanse kerk onderzocht Jeremy Pipers/Reuters

Er zijn 1.100 klachten binnengekomen over seksueel misbruik van kinderen binnen de Anglicaanse kerk in Australië. Dat staat in een rapport dat de Australische Commissie voor onderzoek naar Kindermisbruik vrijdag presenteerde. De meldingen gaan over misbruik in de afgelopen 35 jaar.

De klachten die door de commissie zijn onderzocht betreffen 569 geestelijken, leraren en vrijwilligers die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan misbruik van minderjarigen. Van nog eens 133 andere leden die worden verdacht is niet bekend wat hun rol binnen de kerk destijds was. De misbruikte kinderen waren gemiddeld 11 jaar oud.

In een verklaring zegt de Anglicaanse bisschop van Melbourne dat de leden van de kerk “verbijsterd en geschokt door de omvang van de klachten”. De Anglicaanse kerk heeft inmiddels 31 miljoen Australische dollar (ruim 22 miljoen euro) betaald ter compensatie aan 459 slachtoffers, aldus het rapport.

Lees ook: De stilte rondom misbruikslachtoffers van de katholieke kerk in Nederland

Rooms-Katholieken

De Australische Commissie Kindermisbruik is een commissie die door de Australische overheid is ingesteld om via hoorzittingen onderzoek te doen naar kindermisbruik en hoe instituties, zoals bijvoorbeeld kerken en scholen, daarmee omgaan. Het rapport over de Anglicaanse kerk komt een maand na een vergelijkbaar rapport van dezelfde commissie kindermisbruik over de Australisch Rooms-Katholieke kerk. Daaruit bleek dat in totaal 7 procent van de priesters wordt verdacht van kindermisbruik. Dezelfde commissie onderzocht ruim 4.000 klachten die over bijna 2.500 geestelijken gingen.

Lees ook: Australische priester voelen weinig voor boetedoening