Ruim veertig doden bij helikopteraanval op bootvluchtelingen

De Somalische vluchtelingen waren per boot onderweg van Jemen naar Soedan. Het is niet bekend door wie de aanval is uitgevoerd.

In Somalië zijn veel mensen afhankelijk van humanitaire hulp
In Somalië zijn veel mensen afhankelijk van humanitaire hulp Foto Farah Abdi Warsameh/ AFP

Voor de kust van Jemen zijn in de nacht van donderdag op vrijdag zeker 42 doden gevallen door een aanval van een Apache-helikopter op een boot met Somalische vluchtelingen. Dat heeft directeur noodsituaties Mohammed Adbiker van de Internationale Organisatie voor Migratie vrijdag bevestigd, meldt persbureau AP. Het is niet duidelijk wie de aanval heeft uitgevoerd.

Een boot met Somalische vluchtelingen, in bezit van officiële documentatie van de VN-Vluchtelingenorganisatie, was op weg van het door oorlog geteisterde Jemen naar Soedan. Volgens sommige ooggetuigen werden zij voor de Jemenitische kust door een helikopter onder vuur genomen. Andere getuigen zeiden dat een militair vaartuig op schoot.

Volgens een ooggetuige zijn er ongeveer negentig vluchtelingen uit het water gehaald. Zij zijn naar opvangcentra gebracht.

De locatie waar de vluchtelingen werden geraakt.

Instabiliteit

In Jemen woedt momenteel een burgeroorlog. Het gebied waar de bootvluchtelingen werden aangevallen staat onder controle van shi’itische Houthi-rebellen die worden gesteund door Iran. Zij voeren oorlog met de door Saoedi-Arabië gesteunde soennitische regering van Jemen.

Lees ook de column van onze Midden-Oostenexpert: in de strijd in Jemen is alles geoorloofd

Ook in Somalië is het onrustig. In het Afrikaanse land vinden regelmatig aanslagen plaats en er heerst hongersnood. De helft van de bevolking heeft humanitaire hulp nodig. Zo’n 360.000 kinderen leven momenteel op de rand van de hongerdood.