Organisatie blaast betoging ‘Solidariteit voor Turken’ af

Rotterdam Een pro-Turkse betoging in Rotterdam gaat niet door. Organisatoren zeiden de veiligheid van deelnemers niet te kunnen garanderen.

De demonstratie van Turkse Nederlanders deze vrijdag in Rotterdam gaat niet door. De organisatoren hebben de via Facebook georganiseerde bijeenkomst ‘Solidariteit voor Turken’ afgeblazen omdat ze de veiligheid van de deelnemers niet in gevaar wilde brengen, schreef een van de initiatiefnemers op de inmiddels verwijderde Facebookpagina.

Het was een initiatief van enkele jonge Turkse Nederlanders met een Turks-nationalistische achtergrond. Ze wilden opkomen voor de vrijheid van meningsuiting van de Turkse Nederlanders, na de uit de hand gelopen bijeenkomst in Rotterdam zaterdag.

Lees ook de reportage van de Rotterdamse gemeenteraadsvergadering over de Turkijerel: ‘Met deze Turkse consul valt niet te werken’

Oproep: zaak niet op spits drijven

Na de aankondiging van de tocht waren er veel Turkse Nederlanders die juist opriepen niet te komen, om de situatie niet verder op het spits te drijven, en uit vrees dat het weer uit de hand zou lopen. Ook grote Turkse organisaties zouden afstand hebben genomen van de tocht. De druk uit de Turkse gemeenschap kan worden gezien als onderdeel van een bredere beweging om de verhoudingen te verbeteren. Donderdag liet burgemeester Aboutaleb in de gemeenteraad weten dat hij in het diepste geheim overleg had gevoerd met vertegenwoordigers van de grootste Turks-Nederlandse organisaties. Dat waren bijeenkomsten zonder namenlijsten en zonder notulen, vanwege de delicate onderlinge verhoudingen tussen de organisaties. Deze zomer, toen na de mislukte couppoging in Turkije de verhoudingen in de stad ook op scherp stonden, lukte het de burgemeester niet om iedereen aan tafel te krijgen.

Burgemeester Aboutaleb had toestemming gegeven voor een tocht van het Centraal Station naar het Schouwburgplein in de namiddag, waarbij de organisatoren tweehonderd man verwachtten. Dat aantal was volkomen onrealistisch, het zou eerder om duizenden gaan, zei de grootste partij in de gemeenteraad, Leefbaar Rotterdam. Donderdag sprak de gemeenteraad over de gebeurtenissen van zaterdag, wat uitliep in een langdurige, felle discussie over het al dan niet mislukt zijn van de integratie.