Reportage

Nieuw-West stemt niet meer op de PvdA, maar op Denk

Verkiezingen Amsterdam is geen PvdA-stad meer. In Nieuw-West ging een vijfde van de stemmen naar nieuwkomer Denk, onder studenten blijkt GroenLinks populair.

De uitslagenavond van Denk, woensdag. De partij kreeg in Amsterdam Nieuw-West de meeste stemmen.
De uitslagenavond van Denk, woensdag. De partij kreeg in Amsterdam Nieuw-West de meeste stemmen. Foto ANP

Van de uit de hand gelopen demonstratie van Turkse Nederlanders een paar dagen eerder, is deze donderdagmorgen op Plein 40-45 niets meer te merken. Moeders brengen kinderen naar school, marktkoopmannen richten hun kraampjes in. Ze drinken koffie en kletsen.

Woensdag is hier, net als in de rest van het land, de steun voor de PvdA geïmplodeerd. De partij behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 nog ruim 23.000 stemmen (40,5 procent) in Nieuw-West, maar woensdag waren dat er – volgens een voorlopige uitslag – een krappe 5.100 (7,2 procent). In Nieuw-West gingen de meeste stemmen, bijna een vijfde, naar Denk, de nieuwe partij van oud-PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Özturk. Zij behaalden in totaal drie zetels. Alle tien de Amsterdamse stembureaus waar Denk de meeste stemmen kreeg, liggen in deze buurt.

Koopman Hakim (31), Marokkaans bloed en geboren en getogen in Amsterdam, heeft veel klanten die deze verkiezingen bij de PvdA zijn afgehaakt en Denk overwogen. „De PvdA zou de partij voor de hardwerkende arbeiders zijn, maar ze hebben ons in de steek gelaten. Ze lopen alleen maar achter de VVD aan.” Neem PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch: „Hij zei tegen Marokkanen en Turken: ik kom voor jullie op. Maar zodra hij zijn stoel had gekregen, zat opeens zijn agenda vol.”

Hij zei tegen Marokkanen en Turken: ik kom voor jullie op. Maar zodra hij zijn stoel had gekregen, zat opeens zijn agenda vol

Een 30-jarige vrouw die met een kinderwagen over Plein 40-45 loopt is zo’n kiezer die overstapte over van de PvdA naar Denk. „Zij komen het beste op voor buitenlanders.” Ook Hakima (25), op weg naar school, deed dat.

In Centrum, Zuidoost, Oost en West gingen de meeste stemmen naar GroenLinks. De partij wist haar aanhang in de stad te verviervoudigen. GroenLinks kreeg meer stemmen dan D66, de grootste partij in de coalitie.

Koopman Hakim heeft op GroenLinks gestemd. Hij wil een samenleving waar mensen elkaar tegenkomen, zegt hij, en niet, zoals nu, „de Afrikanen in de Bijlmer en de Marokkanen in Bos en Lommer”. Over Denk heeft hij getwijfeld, vooral omdat hij GroenLinks niet eenduidig vindt over rituele slacht. „Maar ja, dan word ik maar vegetariër. Op Denk kan ik niet stemmen. Ze hanteren dezelfde strategie als de PVV: ze scheiden ons af van de rest van Nederland. Ze bouwen een muurtje om ons heen, een muurtje dat ik niet wil hebben.”

Onder studenten is GroenLinks ook populair, blijkt een dag eerder bij de stembureaus op de UvA. Nederlands-studenten Floortje Grooten, Floor Zijp en Roos Kuipers hebben GroenLinks gestemd omdat „wat er met het klimaat gebeurt niet aan de markt overgelaten mag worden”.

Jarig

De extra stembureaus op de UvA en op een aantal mbo’s waren open vanwege het verwachte hoge aantal jongeren. Deze verkiezingen was de groep stemgerechtigden die voor het eerst mocht stemmen, tussen de 18 en 22 jaar, iets groter dan tijdens de vorige verkiezingen. Op het PC Hoofthuis van de UvA moesten ze herhaaldelijk nieuwe stembiljetten laten aanrukken, rijen stonden er de hele dag. „Toen ik vanmorgen wakker werd, voelde ik me alsof ik jarig was”, zegt een studente die net voor het eerst een stem uitbracht.

Bekijk onze uitslagenkaart

Op Plein 40-45 is de stemming over de politiek een dag later een stuk minder opgewekt. Een 60-jarige marktkoopman vertelt dat hij vroeger altijd PvdA stemde maar daarmee is opgehouden, omdat hij die praatjes „toch allemaal niet meer gelooft”. Nu is het PVV. „Het gaat niet goed nu, toch?”, zegt hij. „Er komen steeds meer asielzoekers, maar we hebben hier al problemen genoeg.” In de dertig jaar dat hij op de markt staat, heeft hij de buurt zien veranderen. „Vroeger was het gezelliger, veiliger en de zaken gingen beter. Maar het kan ook zijn dat ik een ouwe lul geworden ben die moeite heeft om mee te veranderen.”