Naaktfoto’s

Tien jaar en acht maanden celstraf voor webcamafperser Aydin C.

De 38-jarige Aydin C. is veroordeeld tot een maximale gevangenisstraf van tien jaar en acht maanden voor aanranding, afpersing en chantage van minderjarige meisjes en voor het maken en bezitten van kinderporno. Dat maakte de rechtbank in Amsterdam donderdagochtend bekend. Het Openbaar Ministerie had deze maximum celstraf geëist.

Ja, oordeelde de rechtbank: uit het bewijs blijkt dat Aydin C. de man was die 34 meisjes via chatsites benaderde, verleidde om naaktfoto’s van zichzelf te maken en hen vervolgens chanteerde door te dreigen de foto’s te verspreiden. Ze moesten via de webcam vaker voor hem uit de kleren, of anders: „I can totally annihilate ur life”, zoals hij dreigde via chats. „I will drive u to kill urself bitch. I go that far.” De slachtoffers waren soms pas 12, en kwamen uit Nederland, de VS, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Canada. Zij zijn volgens de rechter „op geraffineerde wijze in de val gelokt” door een „doortrapte” volwassen man en zullen daarvoor een schadevergoeding krijgen.

En de dader van die feiten was dus niet ene Murat, op wie de advocaten van C. de aantijgingen afschoven. De rechter concludeerde dat er in het strafdossier „geen enkele aanwijzing” was voor het bestaan van deze Murat. C. ontkende alle aantijgingen in deze zaak en beriep zich gedurende de gehele inhoudelijke behandeling van de zaak op zijn zwijgrecht. Dat C. „niet gehinderd” leek te worden door een „geweten en geldende wetten” ergerde de rechtbank tijdens de zittingen al. Het gevaar voor herhaling is groot, vermoedt de rechtbank, die besloot om hem daarom „zo lang mogelijk uit de maatschappij te verwijderen”.

Zelf was C. niet aanwezig bij de uitspraak in de zwaar beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. Zijn advocaten hadden al eerder te kennen gegeven dat ze in hoger beroep zullen gaan. C. zit al sinds begin 2014 in voorarrest.

    • Thomas de Veen