Moordenaar Els Borst

Toch acht jaar cel voor Bart van U. in hoger beroep

Bart van U., de man die oud-politicus Els Borst (81) en zijn eigen zus Loïs (43) om het leven bracht, is in hoger beroep veroordeeld tot acht jaar cel en tbs voor tweemaal doodslag. Het gerechtshof achtte hem nu wel deels toerekeningsvatbaar. Eerder was Van U., die schizofreen is, alleen tbs met dwangverpleging opgelegd. De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

Van U. heeft bekend Borst in 2014 en zijn zus Loïs in 2015 te hebben gedood. Volgens Van U. had hij een „goddelijke opdracht” gekregen om Borst om te brengen, omdat zij als minister van Volksgezondheid voor D66 in 2001 verantwoordelijk was voor de euthanasiewet. Zijn zus Loïs zou hem jarenlang hebben gepest en hij had een conflict met haar over zijn woning.

Het hof vindt dat zijn handelen voor een deel door die „niet pathologische en dus niet ziekelijke” motieven ingegeven kan zijn. Het hof oordeelt dat Van U. wel „sterk verminderd toerekeningsvatbaar” is en zegt daar in de hoogte van de straf rekening mee gehouden te hebben.

De rechter in eerste aanleg vond dat Van U. niet verantwoordelijk kon worden gehouden voor zijn daden. Daarmee ging de rechtbank destijds in tegen het oordeel van het OM en deskundigen van het Pieter Baan Centrum. Het OM tekende hoger beroep aan. (NRC)