‘Met deze Turkse consul valt niet te werken’

Escalatie

Welke lessen moet Rotterdam trekken uit de ‘Turkijerel’? Het ging er in de gemeenteraad donderdag hard aan toe.

De publieke tribune van de Rotterdamse gemeenteraad tijdens het bij vlagen felle ‘Turkijedebat’ donderdag.
De publieke tribune van de Rotterdamse gemeenteraad tijdens het bij vlagen felle ‘Turkijedebat’ donderdag. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

„Over de consul ga ik niet”, zei burgemeester Ahmed Aboutaleb donderdag tijdens een urenlang, bij vlagen zeer venijnig gemeenteraadsdebat over de spanningen in zijn stad in de Turkse gemeenschap. Maar hij was helder en hard in zijn oordeel over het optreden van de Turkse consul-generaal Sadin Ayyildiz afgelopen zaterdag: met deze man valt niet te werken. Dat heeft Aboutaleb ook aan de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken laten weten. „En ik verwacht dat hij daar iets mee doet.”

De consul had tegen hem gelogen, had verzuimd te helpen het internationale conflict te voorkomen, en hield zich ten slotte onbereikbaar, zodat de zaak verder escaleerde. En dat was opzettelijk, zei Aboutaleb. „We zagen drie, vier auto’s van begeleiders van de consul aankomen bij het consulaat met armen vol Turkse vlaggen om die daar uit te delen.”

Leefbaar Rotterdam wil dat het consulaat uit de stad vertrekt, zei fractievoorzitter Ronald Buijt donderdag. Juist in Rotterdam zijn de integratieproblemen van Turkse Nederlanders groot, zei hij, „en deze consul gooit alleen maar olie op het vuur”.

Mogelijk, maar het consulaat is belangrijk voor de 50.000 Turkse Rotterdammers in de stad, betoogde Aboutaleb. „Ze bieden een belangrijke service, zoals het opvragen van aktes, het geven van geboortebewijzen, noem maar op.”

Integratie

Donderdag debatteerde de Rotterdamse gemeenteraad de hele dag en een groot deel van de avond over ‘de Turkse kwestie’. Daarbij draaide de discussie, met over en weer felle verwijten, om de vraag of de geëscaleerde demonstratie zaterdag bewees dat de integratie van Turkse Nederlanders „deel, grotendeels, of geheel” is mislukt en dat zij rechtstreeks bevelen uit Ankara opvolgen – de stelling waarmee Leefbaar-fractievoorzitter Buijt het debat opende.

Of hadden de incidenten zaterdag niets met integratie te maken, en dreef juist de vijandige houding van partijen als de PVV en Leefbaar de Turkse Nederlanders in de armen van Erdogan? Dat werd door GroenLinks, NIDA, de PvdA en de SP betoogd. „Er stonden misschien duizend Turkse Rotterdammers bij het consulaat, maar er zaten er 49.000 thuis op de bank”, zei PvdA-fractievoorzitter Leo Bruijn. „Zijn die dan ook niet goed geïntegreerd?” Antwoord: het was juist die houding, dat „wegkijken”, die de PvdA zoveel electorale schade had toegebracht, aldus Leefbaar-voorman Buijt.

Intimidatie

Belangrijk volgens D66 en VVD is welke druk er vanuit Turkije op Turkse Nederlanders wordt uitgeoefend. Het CDA-gemeenteraadslid Turan Yazir werd genoemd: die kondigde aan zich voorlopig uit de politiek terug te trekken. Zijn opvolger werd donderdag gelijk beëdigd.

Turan Yazir staat sinds de publicatie deze zomer van lijsten met ‘Gülen-aanhangers’ te boek als vijand van Ankara, en wordt voortdurend geïntimideerd en bedreigd. Nu is hij in een Turkse krant met naam en foto genoemd als aanstichter van het geweld tegen de Turken, waarna de intensiteit van de intimidatie toenam.

Deze vrijdag zal in Rotterdam een demonstratie plaatsvinden van Turkse Nederlanders die zeggen op te komen voor de vrijheid van meningsuiting. Aboutaleb zei afspraken te hebben gemaakt met de organisatoren: een groepje mensen op Facebook. Het zou gaan om een betoging van tweehonderd man, die van het station naar het Schouwburgplein lopen. Buijt was kritisch over de beoordeling van de burgemeester. „Laat er maar een factor tien op los.”

    • Elsje Jorritsma