Meer boetes voor illegale woningverhuur Amsterdam

De appartementen worden aangeboden door sites als Airbnb, Booking.com en Wimdu.nl

Foto Koen van Weel/ ANP

De gemeente Amsterdam heeft in de strijd tegen illegale woningverhuur vorig jaar meer boetes uitgedeeld. In 166 gevallen van woningfraude werden boetes opgelegd, dat zijn er 44 meer dan een jaar daarvoor, aldus de gemeente.

In totaal werd er in 2016 voor 1,9 miljoen euro aan boetes uitgeschreven. Dat is 700.000 euro meer dan het jaar daarvoor. In de illegale woningverhuur wordt Airbnb gezien als de marktleider, maar volgens een woordvoerder van de gemeente worden er ook appartementen illegaal aangeboden door andere sites als Booking.com en Wimdu.nl.

Dat er meer boetes uitgedeeld zijn, komt omdat de gemeente meer geld geïnvesteerd heeft in de aanpak van de illegale verhuur. In 2016 werd er een bedrag van 3,9 miljoen euro uitgetrokken. Dat is 1,75 miljoen euro meer dan een jaar eerder. Door de betere handhaving zijn vorig jaar 284 appartementen uit de illegale verhuur gehaald, in 2015 waren dat er 167.

Afspraken

In de strijd tegen illegale woningverhuur aan toeristen werd eind vorig jaar bekend dat Airbnb de gemeente Amsterdam gaat helpen. Het is namelijk zo dat bewoners van de stad hun woning maximaal zestig dagen per jaar mogen verhuren aan niet meer dan vier personen tegelijkertijd. In de praktijk is gebleken dat veel appartementen het gehele jaar door op de site worden aangeboden.

Lees ook: De grote jongens lachen om de Airbnb-deal

In december is afgesproken dat de site van Airbnb zo ingericht wordt dat het onmogelijk wordt om een ruimte langer dan het aantal toegestane dagen te verhuren. Gebruikers krijgen een teller op de site te zien die na vijftig dagen een extra waarschuwing afgeeft.