‘Leger des Peils’ gelooft niet in politiek avontuur

Geenpeil Na het afdwingen van het Oekraïnereferendum lukte het GeenPeil niet dit succes door te trekken naar Kamer.

Ze hoopten dat het ‘Leger des Peils’ massaal op ‘zichzelf’ zou stemmen, maar dat viel tegen. GeenPeil, geboren uit het weblog GeenStijl en de campagne voor het Oekraïnereferendum in 2016, haalde bij de Tweede Kamerverkiezingen woensdag nog geen 0,1 procent van de stemmen. Dat was een tegenvaller voor de partij, die hoopte het succes van de referendumcampagne – toen ze honderdduizenden handtekeningen verzamelde voor een volksraadpleging over het Oekraïneverdrag – door te trekken bij de Kamerverkiezingen.

„Het is meer dan het was, maar minder dan we hoopten”, reageerde lijsttrekker Jan Dijkgraaf kort na de eerste exitpoll, verwijzend naar de eerste verkiezingsdeelname.

De partij had woensdagavond geen verkiezingsbijeenkomst met leden en media, de partijtop kwam in besloten kring bijeen. Tijdens een live-uitzending van de online radiozender van de partij gaf een teleurgestelde Dijkgraaf al direct zijn verlies toe. „We hebben een waanzinnige campagne gevoerd in hele korte tijd. Maar het schoot tekort.”

Voornaamste reden voor het uitblijven van succes lijkt te zijn dat de partij nergens voor stond. Althans: GeenPeil had geen verkiezingsprogramma en maakte daar zelfs haar belangrijkste punt van. Het idee was, zo moesten activisten van de partij op straat eindeloos uitleggen aan kiezers, dat de leden ná de verkiezingen per actueel issue zouden beslissen wat de Kamerfractie moest vinden.

Dat radicaal-democratische experiment komt er voorlopig niet. „Het D66 van 2017”, zoals Dijkgraaf zijn partij noemde, is net als VoorNederland (VNL) slachtoffer van de versplintering op rechts.

Dan maar volgend jaar: GeenPeil maakte meteen bekend in 2018 mee te willen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dan moet het ‘Leger des Peils’ wél voor een verrassing gaan zorgen. Initiatiefnemer Bart Nijman: „We gaan door. De controlerende functie die we in de Kamer wilden hebben, kan ook van buitenaf.”