‘Je bent overgeleverd aan wat het dier jou geeft’

Een blik op de inzendingen van de NRC Fotowedstrijd van maart, met als thema ‘Dier’, door fotograaf Adrie Mouthaan.

Max Thijssen

„Ongelooflijk, nog nooit zoveel dierenfoto’s bij elkaar gezien”, zegt Adrie Mouthaan, die zelf bijzondere portretten maakte van onder meer schapen, kippen, eenden en een schildpad. „Jammer dat er ook veel onscherpe tussen zitten. En ook veel die gemaakt zijn met een telefoon. Dat kan mooi zijn, maar in de huiskamer meestal niet. Dat komt door het licht. Je kan er bijna een aparte categorie van maken: beesten met lichtgevende ogen. Allemaal gemaakt met een flits op de camera of telefoon. Niet doen!”

nrc fotowedstrijd kikker Joris van der Linden

Verstopt tussen zwart en wit. Joris van der Linden

„Wat veel amateurfotografen overkomt: ze denken te hebben gefotografeerd wat ze wilden fotograferen. Maar dat is vaak niet zo: ze hebben tegelijk ook van alles eromheen gefotografeerd. Dan zie je een enorme kamerplant en daarachter een heel klein beestje. Ik snap het wel: ze zijn verblind door de schattigheid van hun eigen dier. Dát staat mooi op de foto. En in hun hoofd wissen ze de plant.”

Wie daar geen last van had, volgens Mouthaan, is Joris van der Linden. „Die heeft met Verstopt tussen zwart en wit wél precies gefotografeerd wat hij wilde hebben, namelijk een kikker die net met z’n kop boven het water uitkomt. Niks eromheen dat afleidt. Keurige foto, technisch goed uitgevoerd.”

Het kan ook anders

Mouthaan merkt dat het thema ‘Dier’ bij de inzendingen heel letterlijk wordt genomen. „Logisch, maar het kan ook anders. Neem De vogel is gevlogen van Guus Gustafsson. Je ziet alleen maar afdrukken van vogelpootjes in de sneeuw. Zo kom je via een achterdeur toch bij het onderwerp naar binnen. Grappig gevonden, maar daar zie je er maar weinig van.”

De zwarte kat van Max Thijssen vindt hij zeer geslaagd. „Deze fotograaf is er echt goed voor gaan zitten. Heeft een achtergrondje neergezet, misschien nog een softboxje erboven gehangen. Prima gelukt. Niet van: kijk eens wat een mooie kat ik heb, maar gewoon een hele mooie dierenfoto.” Net als Oog van de bizon van Bram van der Horst. „Het beest kijkt je recht aan. In kleur was dit nooit zo stemmig geweest.”

Lang wachten

Het valt niet mee om dieren te fotograferen, weet Mouthaan uit eigen ervaring. „Je bent overgeleverd aan wat het dier jou geeft. Het is vooral een kwestie van heel lang wachten op het goede moment. Eerst zijn ze bang en zenuwachtig. Maar uiteindelijk verliezen dieren het toch altijd van hun eigen nieuwsgierigheid. Ze willen veel te graag kijken wat er gebeurt. En op dat moment heb jij je foto.”

U kunt uw Dier-foto’s inzenden tot vrijdag 31 maart 17.00 uur via nrc.nl/fotowedstrijd.

nrc fotowedstrijd bizon Bram van der Horst

Oog van de bizon. Bram van der Horst