Japanse rechtbank: overheid heeft schuld aan Fukushima

De overheid heeft de dreiging van natuurrampen genegeerd, oordeelt de rechtbank voor het eerst.

Foto: Kyodo/Reuters

De Japanse overheid wordt voor het eerst verantwoordelijk gehouden voor de nucleaire ramp in Fukushima in 2011. Dat heeft een Japanse rechtbank vrijdag geoordeeld, meldt Reuters. In Maebashi, dat ten noorden van Tokyo ligt, hadden 137 mensen een zaak aangespannen om compensatie te eisen.

Volgens de rechtbank hebben zowel het Japanse energiebedrijf Tepco als de Japanse overheid de dreiging van natuurrampen lange tijd genegeerd. Dit is de eerste in een reeks van dertig rechtszaken van duizenden voormalig inwoners van Fukushima. Zij moesten hun woonplaats verlaten toen in maart 2011 een kernreactor werd geraakt door een tsunami, waarbij levensgevaarlijke straling vrijkwam. Meer dan 15.000 mensen kwamen om het leven bij de ramp en 2500 raakten vermist. 160.000 inwoners werden geëvacueerd en velen zijn nog steeds niet teruggekeerd.

Lees ook: Deze man zoekt sinds de Fukushima-ramp al vijf jaar naar zijn vrouw

Geldbedragen

De slachtoffers krijgen in totaal 38 miljoen yen (311.000 euro) van de Japanse overheid en Tepco. Dat is verdeeld in compensatiesommen van tussen de 70.000 yen (573 euro) tot 3,5 miljoen yen (280.000 euro). In december maakte de Japanse overheid bekend dat de kosten van de ramp opliepen naar 21,5 biljard yen (232 miljard euro).

Bekijk ook: Fukushima is overgenomen door wilde zwijnen

Topmannen Tepco

Rechtbanken besloten in juli 2015 topmannen van Tepco te vervolgen om nalatigheid. Het Japans Openbaar Ministerie heeft tot tweemaal toe geoordeeld dat de mannen niet vervolgd konden worden omdat de kans op een tsunami van meer dan 15 meter niet groot zou zijn.

Lees ook: Nederlander hielp Japan van stralingsangst af