Jaarverslag

Bouwbedrijf VolkerWessels boekte vorig jaar eenvijfde meer winst

Bouw Het bedrijf profiteert van de aantrekkende bouwmarkt en maakt ruim twintig procent meer winst. Een beursgang is in onderzoek.

Foto VolkerWessels

Bouwbedrijf VolkerWessels heeft over 2016 ruim 21 procent meer winst gemaakt dan in 2015. Het bouwbedrijf boekte een nettowinst van 103 miljoen euro over voortgezette activiteiten. De omzet nam met 3 procent toe tot 5,5 miljard euro. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend.

Het positieve resultaat is behaald ondanks enkele tegenvallers. VolkerWessels heeft – net als veel andere bedrijven – last van nadelige wisselkoerseffecten bij projecten in Groot-Brittannië. Daarbij kwamen nog problemen in Canada door bosbranden. Door verbeterde marktomstandigheden op de aantrekkende bouwmarkt en nieuwe projecten wist het bedrijf toch meer winst te maken. De orderportefeuille is goed voor 8,2 miljard euro aan opdrachten, een nieuw bedrijfsrecord.

In januari werd bekend dat VolkerWessels een beursgang onderzoekt. Daarbij zullen geen nieuwe aandelen worden uitgegeven, meldt het jaarverslag. Doel van de familie Wessels is een betere kapitaalspreiding. Het bedrijf zou een beurswaarde krijgen van 1,5 tot 2 miljard euro. De familie blijft als aandeelhouder verbonden.

Behalve in de bouw werkt VolkerWessels in infrastructuur, energie en telecom. Een van de lopende projecten is de bouw van Pandasia in Ouwehands Dierenpark, het verblijf van de twee reuzenpanda’s die in april naar Nederland komen.

Na BAM is VolkerWessels het grootste bouwbedrijf van Nederland. Er werken ongeveer 15.000 mensen. Terwijl andere bouwers als Ballast Nedam en Heijmans het de afgelopen jaren moeilijk hadden, is VolkerWessels niet in de financiële problemen geraakt. Ballast Nedam is van de beurs verdwenen en ondergebracht bij de Turkse bouwer Renaissance.

De familie Wessels is een van de rijkste families van Nederland. Dik Wessels staat op nummer twee in de ‘rijkenlijst’ van zakenblad Quote, na Randstad-oprichter Frits Goldschmeding. Wessels heeft een geschat vermogen van 3,3 miljard euro.