ING wil Balkenende als commissaris, vakbond boos over beloning topman

ING wil oud-premier Jan Peter Balkenende aanstellen als commissaris. Dat maakte de bank donderdag bekend. De aandeelhouders mogen zich op de jaarvergadering van 8 mei uitspreken over de voorgenomen benoeming.

Ook voor Hans Wijers, voormalig minister van Economische Zaken en oud-topman van AkzoNobel, heeft ING plek ingeruimd in de toezichthoudende raad. Datzelfde geldt voor Margarete Haase. De Oostenrijkse is financieel directeur van de Duitse motoren- en tractorfabrikant Deutz.

Balkenende was premier van Nederland van 2002 tot 2010. Na zijn afscheid van de politiek ging de CDA’er aan de slag bij Ernst & Young (EY). Vorig jaar trad hij wegens het bereiken van de leeftijd van 60 jaar uit als partner, maar hij bleef als adviseur verbonden aan het accountants- en adviesbureau.

Als de aandeelhouders akkoord gaan, gaat de benoeming van Balkenende direct in na de aandeelhoudersvergadering. Wijers treedt per 1 september toe tot de raad van commissarissen. Het is de bedoeling dat hij volgend jaar de voorzittershamer overneemt van Jeroen van der Veer, die als het aan de bank ligt voor een jaar wordt herbenoemd om een soepele overdracht mogelijk te maken.

Eerder deze week kondigde ING al twee wisselingen aan in de raad van bestuur. Zowel financieel directeur Patrick Flynn als risicodirecteur Wilfred Nagel houdt het voor gezien. Hun beoogde opvolgers zijn respectievelijk Koos Timmermans en Steven van Rijswijk. Topman Ralph Hamers gaat wel op voor een nieuwe termijn van vier jaar.

Vakbond CNV plaatste donderdag vraagtekens bij de loonstijging van Hamers. Uit het donderdag gepubliceerde jaarverslag blijkt dat zijn basissalaris afgelopen jaar met 2 procent is gestegen tot 1,66 miljoen euro. Zijn variabele beloning in aandelen pakte met 316.000 euro 8 procent hoger uit dan een jaar eerder.

ING kondigde vorig jaar een grote reorganisatie aan waardoor in Nederland 2.300 arbeidsplaatsen komen te vervallen. Momenteel wordt gesproken over een sociaal plan voor de werknemers die hun baan verliezen. De beloning van Hamers „legt een stevige claim op de onderhandelingen”, aldus CNV. (ANP)