In opspraak geraakte ambassadeur in China vertrekt

De ambassadeur wordt opgevolgd door Ed Kroonenburg, de ambassadeur in Parijs.

Foto Lex van Lieshout / ANP

De Nederlandse ambassadeur in Beijing, Ron Keller, vertrekt bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie. De ambassadeur was al niet langer actief op de post.

In oktober startte het ministerie een onderzoek naar hem naar aanleiding van een klacht. Volgens de woordvoerder is het dienstverband in “goed overleg” beëindigd. Keller wordt opgevolgd door Ed Kroonenburg, de ambassadeur in Parijs.

Het ministerie doet verder geen mededelingen over het vertrek van Keller of de inhoud van het onderzoek. De Telegraaf schreef destijds dat het onderzoek zou samenhangen met een relatie die Keller met een Chinese medewerker van de ambassade zou zijn aangegaan. De relatie zou de positie van Keller kwetsbaar maken, omdat hij chantabel zou worden.

Ron Keller was eerder ambassadeur in Turkije, Rusland en Oekraïne. Hij bekleedde de post in Beijing sinds december 2015.