Gerrit van der Burg nieuwe baas Openbaar Ministerie

Het OM heeft met Van der Burg bewust gekozen voor een kandidaat uit eigen kring.

Gerrit van der Burg in 2014.
Gerrit van der Burg in 2014. Foto: ANP/MARTIJN BEEKMAN

Gerrit van der Burg (57) wordt de nieuwe baas van het Openbaar Ministerie. Hij volgt Herman Bolhaar op die in mei opstapt omdat hij twee termijnen voorzitter is geweest van het College van procureurs-generaal.

De benoeming van Van der Burg moet vanmiddag officieel bekend worden gemaakt na afloop van de ministerraad. Door het OM is bewust gekozen voor een kandidaat uit eigen kring. De functie van hoogste aanklager werd niet opengesteld voor buitenstaanders.

Onkreukbaar

Van der Burg is sinds 2014 al lid van het College van procureurs-generaal. Hij is binnen het OM iemand die zich vooral heeft bezig gehouden met misdaadbestrijding. Vrijwel zijn hele loopbaan is hij al betrokken bij recherchewerk. Sinds 1990 als officier van justitie, maar hij begon zijn loopbaan als inspecteur bij de Rotterdamse politie in 1982. “Ik kwam op allerlei plaatsen delict, en dat heeft mijn voorliefde voor opsporing alleen maar groter gemaakt”, zei hij in 2011 in een interview met NRC Handelsblad.

Van der Burg studeerde rechten en zat op de politieacademie. De magistraat geldt als onkreukbaar.