‘Flinke kater’ voor de club van Jan Roos

VoorNederland

Duizenden zwevende kiezers hadden het moeten doen voor VoorNederland (VNL): de partij van lijsttrekker Jan Roos hoopte er genoeg te overtuigen om minstens één zetel te halen, maar dat is niet gelukt. Het beste resultaat haalde de partij in Roos’ woonplaats Bergen (Noord-Holland) waar 215 mensen op VNL stemden, iets meer dan één procent. Landelijk haalde VNL zo’n 38.000 stemmen: lang niet genoeg voor een zetel in de Tweede Kamer.

Roos werd wakker met een flinke kater, schrijft hij op Twitter: „Dat is de realiteit. Nu bijkomen en weer opstaan.” Roos heeft Thierry Baudet en diens Forum voor Democratie gefeliciteerd met de twee zetels. Het zal juist die partij zijn geweest die veel kiezers heeft weggesnoept. Tijdens de campagne voor het Oekraïnereferendum in 2016 werkten Roos en Baudet nog samen in het burgerinitiatief GeenPeil, dat later verder ging als politieke partij onder leiding van columnist Jan Dijkgraaf. Baudet heeft de politieke bekendheid die het referendum hem opleverde weten om te zetten in zetels; Roos en Dijkgraaf blijven met lege handen achter.

Het verlies betekent het vertrek van de Kamerleden Joram van Klaveren en Louis Bontes. Zij kwamen voor de PVV in de Tweede Kamer maar traden uit die fractie en noemden zich vanaf 2014 VoorNederland.