Fillon kreeg pakken cadeau voor bijna halve ton: ‘et alors’?

Franse presidentskandidaat Justitie breidt het onderzoek naar de Franse presidentskandidaat François Fillon uit. Hij wordt ervan verdacht dat hij giften heeft aangenomen die hij niet heeft gemeld.

Foto Philippe Wojazer/REUTERS

Het aantal affaires waarin de centrum-rechtse Franse presidentskandidaat François Fillon is verwikkeld, blijft zich opstapelen. Dinsdag is hij formeel in staat van beschuldiging gesteld voor verduistering van publiek geld bij de vermeend fictieve banen van zijn vrouw en kinderen. Donderdag bevestigden bronnen bij justitie aan Franse media dat het onderzoek is uitgebreid met de verdenking dat Fillon giften heeft aangenomen die hij niet heeft gemeld.

Dit laatste gaat om 48.500 euro aan maatpakken die hij sinds 2012 van een tot nu toe anonieme vriend kreeg. Ze komen van zijn favoriete kleermaker Arnys, een gerenommeerd adres in Parijs waar de oud-presidenten Mitterrand en Giscard d’Estaing zich ook lieten aankleden. Het grootste deel van de pakken (35.500 euro) is contant afgerekend, onthulde Le Journal du Dimanche afgelopen weekend, de rest zeer onlangs per cheque.

„Een vriend heeft me kostuums gegeven, et alors?”, reageerde Fillon in een interview met Les Echos waarin hij had gehoopt alleen over zijn verkiezingsprogramma te kunnen praten. „Iedere dag gaat men een stapje lager in het binnendringen in mijn privéleven.” De woorden ‘et alors?’ (wat dan nog?) zijn in Franse media intussen gevleugelde begrippen geworden: terwijl Fillons campagne steeds verder implodeert en zijn partij uiteen valt, gaat hij door alsof er niets aan de hand is.

Lees ook het profiel over François Fillon

De vriend in kwestie, zo onthulde Le Monde vrijdagmiddag, is Robert Bourgi. Deze in Senegal geboren advocaat en oud-politicus was in de jaren tachtig een sleutelfiguur in het schimmige netwerk van Franse-Afrikaanse zakenrelaties dat de bijnaam ‘Françafrique’ kreeg.

Parlementsleden zijn verplicht ieder cadeau boven 150 euro te melden bij de ethische commissie van de Assemblée. Dat geldt niet voor giften die „binnen een strikt privékader” zijn ontvangen of „geen enkel verband met het parlementaire mandaat” hebben. Of Fillon de pakken kon accepteren, hangt dus af van de gever en of er iets tegenover stond.

Fillon, schreef het weekblad Le Canard enchaîné begin deze maand, heeft ook een renteloze lening van 50.000 euro van een bevriende miljardair niet gemeld. Dat was hij „vergeten” op verplichte transparantieverklaring voor politici te noteren. Maar, zei zijn advocaat, het geld was al lang terugbetaald. Dat nu, onthulde Le Canard deze week, blijkt pas vorige maand gebeurd, middenin de storm rond de vermeend fictieve banen van zijn vrouw Penelope en kinderen. Wat die kinderen betreft: dagblad Le Parisien meldde deze week dat zij een groot deel van hun salaris als parlementair medewerker meteen na ontvangst in 2005 en 2007 hebben overgemaakt aan hun ouders.

Terwijl Fillon tot afgelopen najaar bekend stond als rechtschapen en ingetogen politicus, bevestigt de nieuwe affaire het beeld dat de oud-premier „van geld houdt en hij luxe altijd belangrijker vond dan het veroveren van de macht”, analyseerde een (anonieme) medewerker van Fillon deze week vilein in Le Monde. 75 procent van de Fransen, peilde opiniebureau Odoxa, vindt dat Fillon zich moet terugtrekken.

Lees ook: Fillon trekt zich niet terug