FC Twente ruim langs Roda JC: 0-3

Het was de eerste gewonnen uitwedstrijd voor de Tukkers na zes mislukte pogingen.

Foto ANP

FC Twente heeft zich vrijdagavond in Kerkrade prima hersteld van de ruime nederlaag bij Ajax (3-0). De subtopper uit Enschede versloeg Roda JC met 0-3.

Twitter avatar fctwente FC Twente AFGELOPEN FC Twente wint met 3-0 van Roda JC. Twee keer Jensen en de derde was van Ünal #rodtwe

De negentienjarige Fin Fredrik Jensen blonk uit met twee treffers in de eerste helft. Na de rust was ook clubtopscorer Enes Ünal (dertien goals) trefzeker. Voor FC Twente was het de eerste uitzege in de eredivisie op een vrijdagavond sinds november 2013, ook bij Roda JC.

De Limburgse ploeg was voor eigen publiek aanvallend niet scherp genoeg. Roda JC bleek bovendien in verdedigend opzicht zeer kwetsbaar. Daardoor kreeg de fraaie thuiszege van vorige week op FC Groningen (3-1) geen passend vervolg.

Verslag

Roda JC begon aan de wedstrijd met de minst trefzekere voorhoede van de eredivisie (slechts 18 treffers in 26 wedstrijden). De ploeg van trainer Yannis Anastasiou maakte die bedenkelijke reputatie tegen FC Twente meer dan waar. De Limburgers kregen in de eerste helft de beste kansen, maar de uitgekookte bezoekers kwamen tot scoren.

FC Twente mocht doelman Nick Marsman dankbaar zijn. Hij hield eerst Mitchel Paulissen en daarna Dani Schahin van scoren af. Na een half uur sloeg Jensen toe uit de eerste serieuze aanval van de Tukkers. De Finse middenvelder troefde tegenstander Frederic Ananou op fysieke kracht af en tikte de bal daarna beheerst in het Limburgse doel, 0-1.

Roda JC ging na de openingstreffer door met het missen van kansen. Schahin (voorlangs) en Mikhail Rosheuvel (mislukte sliding) faalden in de afwerking. Dat deed de geheel vrijstaande Jensen in de 43e minuut niet (0-2). Hij had tot vrijdag pas één keer gescoord in de eredivisie.

Na de pauze hield FC Twente de voorsprong zonder problemen vast. Nadat Jensen eerst nog een paar kansen had laten liggen, bleef Ünal in de 77e minuut uiterst koel: 0-3. (ANP)