Europa viert stembuszege van Rutte opgelucht mee

Buitenlandse reacties Nederland ligt weer goed in het pro-Europese kamp. Lyrische felicitaties en hulp in de verbale strijd met Turkije getuigen daarvan.

Pro-EU politici in Europa hebben founding father Nederland de afgelopen dagen in ongebruikelijk warme bewoordingen aan de borst gedrukt. Nederland werd gevierd én verdedigd als lid van de club. De warme woorden verraden hoezeer voorvechters van Europese samenwerking in de rats zaten over de Tweede Kamerverkiezingen.

De anti-Europese populisten boekten in Nederland weliswaar winst, maar behaalden geen overwinning, waardoor, tot veler opluchting in het buitenland, een Europese aardschok uitbleef. Het Bundeskanzleramt werd, letterlijk, lyrisch over de overwinning van Rutte. Merkels kabinetchef, Peter Altmaier, die vloeiend Nederlands spreekt, citeerde op Twitter André Hazes: „Nederland O Nederland jij bent een kampioen! Wij houden van Oranje om zijn daden en zijn doen!” Merkel zelf belde Rutte rond middernacht met felicitaties en haar belangrijkste tegenspeler in de verkiezingen dit najaar, SPD-kanselierskandidaat Martin Schulz, feliciteerde eveneens in het Nederlands. „Wilders heeft de verkiezingen in Nederland niet kunnen winnen. Ik ben opgelucht, maar we moeten verder voor een vrij en open Europa blijven vechten.”

Opluchting ook in het Franse pro-Europa-kamp. De pro-Europese partijloze presidentskandidaat Emmanuel Macron, op bezoek in Berlijn, schaarde zich donderdag achter Merkels felicitaties aan Nederland. Eerder had hij al getwitterd: „Nederland laat ons zien dat de doorbraak van extreem-rechts niet onvermijdelijk is.” Vertrekkend president Hollande feliciteerde Rutte met zijn „duidelijke overwinning op het extremisme”.

De buitenlandse pers signaleerde in eerste analyses dat de Nederlandse kiezer het extremisme van Wilders een brug te ver is. „De zeer extreme standpunten van Wilders, die de koran wil verbieden, alle moskeeën wil sluiten en uit de EU wil stappen, hebben de Nederlandse maatschappij duidelijk angst aangejaagd”, schreef Le Figaro.

Het nabije buitenland constateerde ook dat Rutte een goede eindsprint had gehad, mede dankzij de ruzie met Turkije. „De overtuigende overwinning van Rutte heeft een Turkse vader: Recep Tayyip Erdogan”, aldus Der Spiegel.

Nederland kreeg in de loop van de week steeds meer rugdekking in het voortdurende conflict met Turkije. Het aanhoudende verbale spervuur van de Turkse president richting Nederland werd snoeihard veroordeeld.

Opvallend was het optreden van de voorzitter van de Europese Raad, de Pool Donald Tusk. Hij sprak het Europees Parlement toe in het Nederlands en verzond een tweet in staccato-Nederlands: „R'dam verwoest dr nazis. Nu olv burgemeester met Marokkaanse roots. Wie daar fascisme ziet is realiteitszin kwijt. We zijn Europeanen & fier.”

Commissievoorzitter Juncker zei dat het een schande is wat president Erdogan heeft geroepen over Nederlandse nazipraktijken. „Ik zou nooit accepteren wat er allemaal gezegd is”, zei hij.

Volgens Juncker neemt Turkije met de uitspraken over fascisme afstand van Europa en lijkt het niet te willen toetreden tot de EU.