Duitsland belooft VS meer in defensie te investeren

Het was de eerste keer dat Trump en Merkel elkaar ontmoetten. Zij beloofden te blijven samenwerken bij conflicten in het Midden-Oosten.

Trump en Merkel na de persconferentie in het Witte Huis.
Trump en Merkel na de persconferentie in het Witte Huis. Foto Saul Loeb / AFP

Duitsland gaat meer investeren in defensie om aan de NAVO-doelstellingen te voldoen. Dat heeft bondskanselier Angela Merkel gezegd op een gezamenlijke persconferentie met de Amerikaanse president Donald Trump. Het was de eerste keer dat de twee leiders elkaar ontmoetten.

Een bron rondom het Witte Huis liet persbureau Reuters weten dat Trump tijdens het overleg voorafgaand aan de persconferentie Merkel “flink onder druk heeft gezet” over de Duitse bijdrage aan de NAVO. Officieel moet ieder land dat lid is van de verdragsorganisatie 2 procent van zijn bbp in defensie investeren.

Lees ook: Trump blijft erbij te zijn afgeluisterd

Echter, behalve de VS doen maar vier lidstaten dat. Duitsland (en ook Nederland) horen niet bij dat selecte gezelschap. Trump dringt er al langer bij NAVO-landen op aan dat zij hun “fair share” moeten betalen. De Republikein kondigde aan meer in de Amerikaanse krijgsmacht te gaan investeren.

Samenwerking

Merkel bedankte de VS voor de keren dat het land in het verleden Duitsland te hulp heeft geschoten. “Door het Marshallplan kon Duitsland weer economisch op kracht komen”, aldus de bondskanselier. Merkel zei dat Washington en Berlijn blijven samenwerken om politieke oplossingen te vinden voor internationale conflicten. Merkel noemde Afghanistan, Libië, Syrië en Oekraïne als voorbeelden hiervan. Ook blijven de landen samenwerken in de strijd tegen islamitisch terrorisme, aldus de bondskanselier.

Lees ook: Merkel en de ‘moeilijke man’ Trump

Op de persconferentie kwam ook vrijhandel ter sprake. Merkel zei een voorstander te zijn van vrijhandel die “een win-win-situatie voor iedereen oplevert”. Trump sloot zich hierbij aan, maar benadrukte dat vrijhandel “wel eerlijk moet zijn”. Volgens de Republikein was er de afgelopen jaren sprake van veel oneerlijke internationale handel, met name voor Amerikaanse burgers.

Trump is een tegenstander van multilaterale handelsverdragen. Op dit moment zitten onderhandelingen tussen de VS en de Europese Unie over een groot handelsakkoord, TTIP genaamd, muurvast. Merkel zei te hopen dat gesprekken hierover snel hervat kunnen worden.

Zorgplan

Trump maakte ook van de gelegenheid gebruik om opnieuw te benadrukken dat Obamacare in zijn ogen “een ramp” en “falend” is. Hij zei dat het nieuwe zorgplan van de Republikeinen binnenkort door de Senaat zal worden aangenomen. Binnen de Republikeinse partij is veel weerzin tegen het nieuwe plan.

De persconferentie eindigde met een pijnlijke opmerking van president Trump. Toen hem gevraagd werd naar zijn claims dat Trump Tower zou zijn afgeluisterd door de regering-Obama keek Trump naar Merkel en antwoordde: “Dan hebben we misschien wel iets gemeen.” Merkels persoonlijke mobieltje werd tijdens de regeerperiode van Obama jarenlang afgeluisterd door de Amerikaanse NSA.

Uitgesteld

Merkel zou eigenlijk eerder deze week al naar de VS afreizen, maar haar bezoek moest worden uitgesteld door het straffe winterweer dat het oosten van het land teistert. Trump had de bondskanselier zelf gevraagd haar reis enkele dagen uit te stellen.

Merkel zei van tevoren naar de ontmoeting met Trump uit te kijken “omdat het beter is om met elkaar te praten dan over elkaar”. Die opmerking herhaalde zij op de persconferentie. De Duitse bondskanselier had een erg goede band met Trumps voorganger Barack Obama. Merkel feliciteerde de Republikein na zijn benoeming, maar drukte hem wel op het hart dat hij de westerse waarden en de rechtsstaat moest respecteren.