Denemarken wil dochter vriendin ex-president Park uitleveren

Chung Yoo-ra gaat het uitleveringsbesluit aanvechten.

Chung Yoo-ra bijt op haar gouden medaille die ze als dressuuramazone heeft gewonnen tijdens de Asian Games in 2014.
Chung Yoo-ra bijt op haar gouden medaille die ze als dressuuramazone heeft gewonnen tijdens de Asian Games in 2014. Foto Kim Hong-Ji/Reuters

Denemarken zal de dochter van een omstreden vriendin van de afgezette Zuid-Koreaanse president Park uitleveren aan Zuid-Korea. Dat heeft het Deense OM vrijdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Chung gaat het uitleveringsbesluit aanvechten.

De 20-jarige Chung Yoo-ra is de dochter van Choi Soon-il, die haar vriendschap met ex-president Park Geun-hye zou hebben misbruikt om grote bedrijven onder druk te zetten om geld te geven aan politieke organisaties. Zowel Choi als Park ontkennen dat ze iets fout deden.

Chung, in Duitsland opgeleid tot dressuuramazone, werd begin januari opgepakt door de Deense politie nadat een internationaal opsporingsverzoek was afgegeven. Ze wordt er samen met haar moeder van beschuldigd via brievenbusmaatschappijen in Duitsland geld te hebben verduisterd.

Paard van 780.000 euro

President Park werd vorige week afgezet. Zij gunde Choi, dochter van een obscure sekteleider, grote invloed op het kabinetsbeleid. Choi troggelde geld af van grote bedrijven in ruil voor politieke gunsten. In verband hiermee staat nu ook de topman van Samsung terecht op verdenking van corruptie. Zijn bedrijf zou onder meer een paard van 780.000 euro hebben gekocht voor Chung.

Park, dochter van oud-dictator Park Chung-hee, is de eerste president die wordt afgezet sinds het land in de jaren 80 een democratie werd. Zij verliest daarmee ook haar presidentiële immuniteit. Daardoor werd ze twee dagen geleden gedaagd. Park moet 21 maart voor de rechter verschijnen.

Lees ook: Zuid-Korea wil schoon schip maken

Nieuwe verkiezingen zijn gepland op 9 mei. De grootste kanshebber lijkt de liberaal Moon Jae-in, die van Park verloor tijdens de verkiezingen van 2012. Eerder werd verwacht dat voormalig secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-Moon, een gooi zou doen naar het presidentschap. Begin februari kondigde hij aan zich niet kandidaat te stellen, omdat hij zei teleurgesteld te zijn in “het egoïsme” van bepaalde politici in Zuid-Korea.