De wereld rond op een boot met mannen en vrouwen

Zeilen Carolijn Brouwer gaat voor de derde keer meedoen aan de Volvo Ocean Race. Voor het eerst hebben boten een gemengde bemanning.

Carolijn Brouwer
Carolijn Brouwer Foto Ilvy Njiokiktjien

Twee keer deed ze al mee aan de Volvo Ocean Race, maar dat was op boten exclusief voor vrouwen. Carolijn Brouwer (43) stapt voor de editie van 2017-2018 aan boord bij het Chinese Dongfeng, dat onder leiding staat van de Franse schipper Charles Caudrelier. Daarmee vaart de Scheveningse zeilster voor het eerst rond de wereld op een jacht met mannen en vrouwen. Behalve Brouwer contracteerde Dongfeng ook de Française Marie Riou (35).

Brouwer is na Simeon Tienpont, schipper van het Nederlandse Team AkzoNobel, de tweede Nederlander in de komende editie. De selectie van Brouwer en Riou is het eerste signaal dat een regelwijziging invloed zal hebben op de oceaanrace. De regels werden na de vorige editie (2014-’15) veranderd om de positie van de zeilsters te verbeteren. Zij werden tot nu toe niet geselecteerd omdat ze fysiek minder sterk zijn dan mannen.

Onder de nieuwe regels mogen mannenteams uit maximaal zeven zeilers bestaan. Voor gemengde bemanningen zijn diverse combinaties mogelijk: zeven mannen plus twee vrouwen, vijf mannen plus vijf vrouwen of boten met elf vrouwen.

Dongfeng brengt met Brouwer en Riou een schat aan ervaring aan boord. Samen zijn ze goed voor vijf Olympische Spelen en een reeks wereldtitels. Brouwer werd in 1998 uitgeroepen tot beste zeilster van de wereld. Drie keer deed ze mee aan de Olympische Spelen, en twee keer eerder zeilde ze de Ocean Race, in 2001-2002 (Amer Sports Too) en in 2014-2015 (SCA). Het winnen van de race is haar grote doel. „Met Team SCA kon ik zeilen tegen de besten, nu kan ik varen met de beste zeilers”, zegt ze. Dongfeng is één van de drie teams die hun deelname hebben bevestigd. De andere twee zijn AkzoNobel en het Spaanse Mapfre.

De race begint op 22 oktober in Alicante en finisht in juni 2018 in Scheveningen. Tijdens de acht maanden durende race worden tussenstops gemaakt in Lissabon, Kaapstad, Melbourne, Hong Kong, Guangzhou, Auckland, Itajaí, Newport, Cardiff en Göteborg.