‘Dat heb ik hier wel geleerd: wat brutaler zijn’

De eerste baan Debby Gerritsen (38), hoofdredacteur van het erotische vrouwenblad Oh Magazine, werkte naast haar studie op een rondvaartboot.

Met een glimlach kijkt Debby Gerritsen naar de blauwe rondvaartboten die naast de Stadhouderskade in Amsterdam dobberen, pal achter concertzaal Paradiso. „De feestjes op de boot herinner ik me beter dan de reguliere diensten”, bekent ze. Ze wijst naar één van de boten. „Op een ponton aan de kade was een spoelkeuken en stond de voorraad. Daar vulde je voor je dienst de flesjes fris en bier bij. Aan het eind van je dienst moest je tellen hoeveel drank je verkocht had en het keukentje schoonmaken. Dat was het enige vervelende klusje”, zegt ze lachend. „Het was echt een fijne bijbaan. Perfect eigenlijk.”

Jenever in een Spa-fles

Gerritsen verhuisde op haar 17de vanuit Raalte naar Amsterdam. „Daarvoor was ik maar één keer in Amsterdam geweest, toen wist meteen: hier moet ik wonen!” Bij de rederij, die destijds nog Noord-Zuid heette, kon ze aan de slag als gids en als ober. Gerritsen: „Er werkten allemaal studenten en het was super gezellig. Binnen no time kende ik Amsterdam op mijn duimpje. Als je de grachten snapt, snap je de stad ook.”

De diensten waren kort, gemiddeld zo’n twee uur, en konden gemakkelijk onderling worden geruild. „Daardoor had je heel veel vrijheid. Er werkten ook wel rare types, hoor. En er werd flink gedronken! Een keer wilde ik tijdens het werk een slok water nemen uit een fles Spa Blauw van de schipper. ‘Nee! Niet doen!’ riep die. Zat er dus gewoon jenever in de fles.’

Ook de toeristen konden vreemd uit de hoek komen. „Van die types die in één week tijd Europa willen zien. ‘Excuse me, what is the capital of Amsterdam?’

Opkomen voor jezelf

Gerritsen studeerde communicatie, maar droomde eigenlijk van een carrière als zangeres. „Een tijdje heb ik zelfs meegespeeld in een toneelstuk dat werd opgevoerd op de boot,” vertelt Gerritsen. Ze was in die tijd vaste ober en werd met een kleine rol in het stuk geschreven. „Ik kreeg een blond haarstuk in, rookte Belinda-sigaretten en zong met de liedjes mee, echt fantastisch!”

Drie of vier jaar heeft Gerritsen door de grachten gevaren. Ze verdiende tussen de 300 en 600 euro per maand. „Daarvan betaalde ik een hok op de Marnixstraat waar de muizen over m’n bed liepen. Maar ik was dolgelukkig met mijn eigen ruimte.”

Gerritsen denkt graag terug aan haar eerste baan. „Ik heb er vrienden ontmoet. Op bruiloften en feestjes kwamen ook vaak van die echte Amsterdammers met veel bravoure. Dat heb ik hier ook wel geleerd: wat brutaler zijn, opkomen voor jezelf.” Eigenschappen die in de mediawereld goed van pas komen.

Op de rondvaartboot begon Gerritsen zich thuis te voelen in Amsterdam. „Een prachtige stad, vooral avonds, met de lampjes. Als mensen op bezoek komen, raad ik ze nog altijd aan om een rondvaart te doen. Het is echt de moeite waard.”