Brexit

Premier May: voorlopig geen Schots referendumover onafhankelijkheid

Theresa May gunt de Schotten geen onafhankelijkheidsreferendum in de komende jaren waarin de Britten met de EU onderhandelen over de voorwaarden van Brexit. De Britse premier vindt dat de Schotse regering van premier Sturgeon het onmogelijke verlangt. „Je kan niet van kiezers verwachten zo’n belangrijk besluit te nemen zonder dat ze de gevolgen kunnen inschatten”, zei May. Ze bedoelt dat Schotten zouden moeten stemmen over onafhankelijkheid terwijl nog niet duidelijk is op welke voorwaarden het VK uit de EU stapt. Volgens May is het belangrijker en wenselijker nu samen op te trekken en het akkoord voor het VK inclusief Schotland uit te onderhandelen. Sturgeon noemde Mays besluit via Twitter „ondemocratisch”. (NRC)