Bestuurders TMG: de commissarissen pleegden een ‘boardroom coup’

Geert-Jan van der Snoek (CEO) en Leo Epskamp (CFO) van TMG tijdens de behandeling van de zaak TMG in de Ondernemingskamer.
Geert-Jan van der Snoek (CEO) en Leo Epskamp (CFO) van TMG tijdens de behandeling van de zaak TMG in de Ondernemingskamer. Foto Remko de Waal/ANP

De commissarissen van Telegraaf Media Groep (TMG) hebben een „boardroom coup” gepleegd, om „dictatoriaal te kunnen regeren”. Dat stelde de advocaat van de geschorste bestuurders van TMG donderdag tijdens de zitting in de Ondernemingskamer. De bestuurders, Geert-Jan van der Snoek en Leo Epskamp, willen dat de rechter hun schorsing ongedaan maakt.

De bestuurders werden een kleine twee weken geleden geschorst door de commissarissen, onder leiding van Jan Nooitgedagt. Dat is een zeer uitzonderlijke en radicale maatregel. De commissarissen wilden een overname-akkoord sluiten met het Belgische Mediahuis, maar Van der Snoek en Epskamp weigerden dat te ondertekenen. Zij wilden verder onderhandelen met Talpa, dat TMG ook wil overnemen.

Voor de zitting hadden Van der Snoek en Epskamp nog niet uitgebreid op hun schorsing gereageerd.

Volgens de commissarissen hebben zij niks verkeerd gedaan en gehandeld in het belang van TMG. Zij stellen dat juist de bestuurders zich misdragen hebben, door de deal met Mediahuis expres tegen te werken. Zij joegen daarmee hun eigen belang na: bij een overname door Mediahuis zouden ze hun baan verliezen.

Talpa, het bedrijf van John de Mol, eiste donderdag bij de Ondernemingskamer dat er een onafhankelijke commissaris wordt benoemd, die Talpa’s bieding opnieuw kan beoordelen. Volgens Talpa hadden de commissarissen de onderhandelingen met Talpa niet mogen staken.

Rechtszaak Talpa-TMG pagina E3