Amerika ontkent aanval op moskee Aleppo

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zouden bij de aanval op een moskee donderdagavond 42 mensen zijn omgekomen.

Het beeld dat het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft vrijgegeven van de locatie van de luchtaanval.
Het beeld dat het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft vrijgegeven van de locatie van de luchtaanval. Foto AFP

De luchtaanval op de Syrische stad Aleppo donderdagavond is uitgevoerd door de Verenigde Staten maar volgens de Amerikanen was niet de moskee het doelwit, maar een ontmoetingsplek van Al-Qaeda aan de overkant van de straat. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie volgens persbureau AP vrijdag bekendgemaakt.

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten meldde donderdag dat bij een luchtaanval op een moskee zeker 42 mensen om het leven zouden zijn gekomen.

Een woordvoerder van het Amerikaanse leger liet tijdens een persconferentie beelden zien van de aanval waarop te zien zou zijn dat de moskee niet geraakt was. Hij zei dat bij de aanval Al-Qaeda-strijders zijn omgekomen en dat hij niet op de hoogte was van geloofwaardige berichten over burgerslachtoffers.

“We richtten ons op een bijeenkomst van Al-Qaeda aan de overkant van de moskee. De moskee lijkt niet te zijn beschadigd na de aanval. We zijn op de hoogte van de berichten van burgerslachtoffers en we onderzoeken het.”

Volgens de woordvoerder wist Amerika dat aan de overkant van de straat een moskee zat en hebben ze het gebouw bewust niet geraakt. De VS voeren in het gebied vaker luchtaanvallen in de strijd tegen Islamitische Staat (IS) en Al-Qaeda.

Strijd

De Verenigde Naties concludeerden twee weken geleden nog in een rapport dat alle strijdende partijen in Aleppo zich tussen juli en december vorig jaar schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden. Volgens de VN hebben de dagelijkse bombardementen van Syrië en Rusland op Oost-Aleppo zeker honderden burgerdoden veroorzaakt. Bovendien zou het Syrische leger volgens de VN chloorgas hebben ingezet.

Volgens Unicef heeft de oorlog in Syrië in 2015 een dieptepunt bereikt. Er kwamen dat jaar zeker 652 kinderen om het leven. Dat is 20 procent meer dan het jaar ervoor. Ook zijn volgens de hulporganisatie zeker zes miljoen kinderen afhankelijk van humanitaire hulp. Dat is twaalf keer zoveel als in 2012.