Ajax treft Schalke 04 in kwartfinales Europa League

De eerste wedstrijd tegen de Duitse club speelt Ajax thuis op 13 april. De rematch is een week later op 20 april.

Lasse Schone van Ajax bedankt het publiek. Ajax wint met 2-0 in de Europa League tegen FC Kopenhagen
Lasse Schone van Ajax bedankt het publiek. Ajax wint met 2-0 in de Europa League tegen FC Kopenhagen Foto Olaf Kraak/ANP

Ajax speelt in de kwartfinales van de Europa League tegen Schalke 04. Dat heeft de loting door voetbalbond UEFA vrijdag uitgewezen. Ajax speelt de eerste wedstrijd op 13 april thuis om vervolgens een week later op 20 april de tegen wedstrijd af te werken in Duitsland.

Donderdagavond won Ajax overtuigend met 2-0 van FC Kopenhagen. De ploeg van Peter Bosz maakte zo een 2-1 nederlaag in Denemarken goed. De Amsterdammers plaatsten zich daarmee voor het eerst in veertien jaar bij de laatste acht van een Europees clubtoernooi.

Ajax had ook gewoon tegen de Turkse club Besiktas kunnen loten. Geruchten dat de UEFA vanwege de diplomatieke rel tussen Turkije en Nederland de twee clubs liever niet tegen elkaar zette, zijn niet waar, bevestigde de UEFA aan de NOS.

De andere duels in de kwartfinales van de Europa League zijn: Anderlecht - Manchester United, Celta de Vigo - Racing Genk en Olympique Lyon - Besiktas.

Belgisch succes

Racing Genk plaatste zich donderdagavond ten koste van landgenoot AA Gent. Ze speelden gelijk (1-1), maar de uitwedstrijd had Racing Genk al met 5-2 gewonnen. België is sowieso goed vertegenwoordigd in de Europa League. Naast Racing Genk plaatste ook Anderlecht zich voor de kwartfinales.

Heeft het Belgisch succes te maken met de invoering van play-offs? Lees: Holland snakt naar een Belgische lente

De Nederlander Ryan Babel had een belangrijk aandeel in de overwinning van zijn Turkse club Besiktas, thuis in Istanbul tegen het Griekse Olympiakos (4-1). De oud-aanvaller van Ajax en Liverpool scoorde tweemaal voor Besiktas, dat ruim een helft met tien man moest spelen nadat Vincent Aboubakar een rode kaart had gekregen. De Turkse club had de eerste wedstrijd in Griekenland gelijk gespeeld (1-1).

Champions League

Vrijdag waren ook de lotingen van de kwartfinales van de Champions League. Daarin speelt Arjen Robben met Bayern München tegen Real Madrid. FC Barcelona werd vrijdag bij de loting in Nyon gekoppeld aan de Italiaanse kampioen Juventus. Atlético Madrid, de derde Spaanse club bij de laatste acht, speelt tegen Leicester City. De vierde kwartfinale gaat tussen Borussia Dortmund en AS Monaco.