Zwitserse fotograaf Romain Mader wint Paul Huf Award

Mader wordt bekroond voor een fictieve serie waarin hij op zoek gaat naar een Oekraïense bruid. Daarin spaart de fotograaf ook zichzelf niet.

Romain Mader: Bientôt (Soon), uit de Ekaterina (2012). Romain Mader / ECAL
Romain Mader: Bientôt (Soon), uit de Ekaterina (2012). Romain Mader / ECAL

De Zwitserse fotograaf Romain Mader (1988) is de winnaar van de elfde Paul Huf Award 2017, een internationale prijs voor fotografen onder de 35 jaar. Dat heeft het Amsterdamse fotografiemuseum Foam donderdag bekendgemaakt. Mader ontvangt 20.000 euro en krijgt volgend jaar een solotentoonstelling in Foam.

Moraliste 1, 2012. Foto © Romain Mader / ECAL

In totaal waren honderd fotografen uit 25 landen genomineerd voor de prijs, die is vernoemd naar de Nederlandse fotograaf Paul Huf.

Mader krijgt de prijs voor zijn fotoserie Ekaterina, waarin hij verslag doet van zijn zoektocht naar een Oekraïense bruid in de fictieve stad Ekaterina. De serie lijkt een eenvoudig toeristisch verslag van zijn reis, maar zit vol subtiele verwijzingen naar de dubieuze handel in Oost-Europese bruiden. In de serie kaart Mader allerlei stereotiepen aan, over postorderbruiden en sekstoerisme. Hij spaart daarbij ook zichzelf niet, als iets te mollige, blanke, westerse man.

De jury prijst de manier waarop Mader met humor en ironie serieuze onderwerpen aansnijdt. Mader maakt werk dat gaat over thema’s als gender, liefde en eenzaamheid. Vaak speelt hij daarin zelf de hoofdrol. ,,Zijn werk is heel gelaagd”, aldus het juryrapport. „Iedere laag onthult een nieuwe interpretatiemogelijkheid. Wat is echt hier, en wat is fictie?”

tateshots 009
Links: Publicité #1, 2012. Rechts: Valentine’s day in London #1, 2016.
Foto © Romain Mader (Links: Romain Mader / ECAL)

Traantje wegpinken

Mader studeerde aan de kunstacademie van Zürich en volgde een opleiding fotografie in Lausanne. Zijn werk was te zien op groepstentoonstellingen in Tate Modern en The Photographer’s Gallery in Londen.

Demande en marriage, 2012. Foto © Romain Mader / ECAL

Toen hij woensdag hoorde dat hij de Paul Huf Award had gewonnen, moest hij een traantje wegpinken, vertelt hij aan de telefoon vanuit Zwitserland. „Ik geloofde het niet. Ik ben nog maar pas begonnen. De vorige prijswinnaars waren al een stuk verder in hun carrière.”

Mader reisde in 2009 voor het eerst met een vriend naar Oekraïne. ,,Ik heb toen een fictief verhaal over mezelf geschreven en over mijn zoektocht naar een bruid. De foto’s dienen als illustratie bij dat verhaal. Ze zijn documentair, maar het verhaal is fictief.”

Tussen 2009 en 2012 keerde Mader nog regelmatig terug naar Oekraïne. ,,In totaal heb ik er vier tot vijf maanden doorgebracht en talloze mensen ontmoet, onder wie bijvoorbeeld ook veel activistes van de feministische groep Femen. Ook zij figureren in mijn fotoserie.”