Toch acht jaar cel voor Bart van U. in hoger beroep

In tegenstelling tot in eerste aanleg acht het hof Van U., die Els Borst en zijn zus Loïs doodde, deels toerekeningsvatbaar. Hij krijgt ook tbs.

Van U. op een rechtbanktekening bij de behandeling van de zaak in 2016.
Van U. op een rechtbanktekening bij de behandeling van de zaak in 2016. Aloys Oysterwijk/ANP

Bart van U., die Els Borst (81) en zijn eigen zus Loïs (43) om het leven bracht, is in hoger beroep veroordeeld tot acht jaar cel en tbs voor twee maal doodslag. In tegenstelling tot de rechter in eerste aanleg achtte het gerechtshof Van U. nu wel deels toerekeningsvatbaar. De rechtbank legde Van U., die schizofreen is, toen alleen tbs met dwangverpleging op.

De straf komt komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

Twitter avatar OM_hogerberoep OM hoger beroep Het @HofDenHaag acht #BartvanU, net als het OM, gedeeltelijk toerekeningsvatbaar en legt naast TBS ook een celstraf op van 8 jaar.

Van U. heeft bekend Borst in 2014 en zijn zus Loïs in 2015 te hebben gedood. Volgens Van U. heeft hij een “goddelijke opdracht” gekregen om Borst om te brengen, omdat zij als minister van Volksgezondheid voor D66 in 2001 verantwoordelijk was voor de euthanasiewet. Zijn zus Loïs zou hem jarenlang hebben gepest en hij had een conflict met haar over zijn woning.

Het hof vindt dat dat zijn handelen voor een deel door die “niet pathologische en dus niet ziekelijke” motieven ingegeven kan zijn. Het hof oordeelt dat Van U. wel “sterk verminderd toerekeningsvatbaar” is en zegt daar in de hoogte van de straf rekening mee gehouden te hebben.

Parallelle wereld

De rechter in eerste aanleg vond dat Van U. geen verantwoordelijkheid kon worden aangerekend voor zijn daden:

“Door zijn psychiatrische ziekte lijkt Van U. in een parallelle wereld te leven. In die andere wereld heeft hij zijn eigen zus om het leven gebracht.”

Daarmee ging de rechtbank destijds in tegen het oordeel van het OM en deskundigen van het Pieter Baan Centrum. Het OM kon zich niet vinden in het ontoerekeningsvatbaar verklaren van Van U. en besloot hoger beroep aan te tekenen.