Recensie

Recensie Theater

Uitputtende ode aan de complotdenker

Acteur/cabaretier George van Houts houdt een uitputtende theatrale lezing over 9/11-complottheorieën, die hij bloedserieus neemt. Hij stelt: de VS zaten zèlf achter de aanslagen. En hij meent het.

George van Houts
George van Houts Foto Janita Sassen

Hij noemt zijn voorstelling Kom Plot een Ted-Talk, maar acteur George van Houts lijkt vergeten dat die praatjes maximaal 18 minuten duren. Zelf brengt hij een bijna drie uur durende ode aan de complotdenker, en de theorie dat wat officiële media berichten over 9/11 niet klopt.

Veel Amerikaanse burgers aanvaarden het beleid van hun overheid in het Midden-Oosten en de hetze tegen moslims volgens Van Houts door de aanslagen in 2001. Gesterkt door talloze online en ‘offline auteurs’ zoals ingenieur Coen Vermeeren (Maandag in deze krant geïnterviewd over zijn overtuiging dat ufo’s bestaan) stelt hij dat de VS zelf achter de aanslagen zit. En hij meent het.

Van Houts had in het verleden succes met onder meer De verleiders, vier voorstellingen die hij maakte samen met acteurs als Pierre Bokma en Victor Löw over vastgoedfraude, ongeregeldheden bij Ahold, de bankensector en farmaceutische industrie. Goedlopende stukken die leidden tot Kamervragen. Maar de andere Verleiders hadden geen zin in dit onderwerp.

Van Houts staat alleen op het podium, als zichzelf. Vakkundig weet hij officiële berichtgeving als complot te framen, en alternatieve theorieën als plausibel. Voeg daar smakelijk gegrabbel in de geschiedenis aan toe, grappig schaduwtheater, eindeloos veel filmpjes, sneren naar de pers als „Ik vraag me af wat NRC van deze voorstelling vindt” en je zit met een glimlach te luisteren naar zoveel retorische kunde. Jammer is dat Van Houts slechts terloops de vraag behandelt die de hele voorstelling door je hoofd spookt: „Waarom doet hij dit?”

Het publiek wordt royaal uitgenodigd om tegen te spreken. Afgelopen woensdag bleef het opvallend stil; wie enig vertrouwen heeft in de overheid zat op 15 maart ’s avonds niet in het theater maar voor een scherm. Dat zal onze buurman ook hebben gedacht toen hij vroeg of wij net als hij „conspiracy-gekkies” waren. Het antwoord dat we vooral theaterliefhebbers zijn, uitgeputte theaterliefhebbers, leek een teleurstelling.