Twee verdachten in zaak Visser en Severein in hoger beroep vrijuit

Het hooggerechtshof gaf daarnaast hogere straffen aan de twee hoofdverdachten van de moord op volleybalster Ingrid Visser en haar partner.

Bloemen op de plek waar de lichamen van Severein en Visser in 2013 werden gevonden.
Bloemen op de plek waar de lichamen van Severein en Visser in 2013 werden gevonden. Foto:. ANP/ROBIN UTRECHT

In de zaak rondom de in Spanje vermoorde volleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein heeft het provinciale hooggerechtshof in Murcia de vrijspraak van twee verdachten bevestigd. Daarnaast heeft de rechter hogere straffen opgelegd aan de twee hoofdverdachten in de moordzaak, zo meldt het ANP.

In eerste aanleg kregen Juan C. en Valentin I. nog 34 jaar, maar het hooggerechtshof verhoogde donderdag de straf naar 40 jaar cel. Het Openbaar Ministerie (OM) had hiertoe verzocht omdat er geen sprake was van onnodige vertraging van de rechtszaak.

Zakelijk conflict

De vrijspraak voor Serafín de A. bleef gehandhaafd en Constantin S. kreeg in plaats van vijf maanden, nu zes maanden cel voor toedekking van de moord. Aangezien S. gedurende de rechtszaak al drie jaar in de cel had gezeten, blijft hij net als De A. op vrije voeten.

Lees ook: Twee verdachten schuldig in zaak Visser en Severein

Het OM had eerder verzocht om het vonnis tegen de twee ongeldig te verklaren, omdat de jury de vrijspraak van het duo niet goed genoeg had onderbouwd. Zo zou S. volgens het OM niet alleen het misdrijf hebben toegedekt, maar ook schuldig zijn aan moord. En De A., op wiens land de lichamen van Severein en Visser werd gevonden, zou wel degelijk weet hebben gehad van de moord, ook al beweert hij het tegendeel. Het OM had tegen hem drie jaar geëist.

De lichamen van Visser en Severein werden in 2013 gevonden in de boomgaard van De A. bij Murcia. Aanleiding zou een zakelijk geschil tussen Juan C. en de twee Nederlanders zijn geweest. C. was de directeur van CAV Murcia, waar Visser van 2009 tot 2011 onder contract stond en zou nog recht hebben gehad op 60.000 euro aan achterstallige betalingen. Met de verkoop van een marmergroeve wilde C. die schuld vereffenen, maar Severein had hier geen vertrouwen in en haalde verhaal. C. bekende later dat hij opdracht had gegeven tot de moord op de twee.

Tegen het vonnis kan nog in cassatie worden gegaan bij de Spaanse hoge raad.