Reportage

Van der Laan: ‘Turkse minister had ook naar Amsterdam kunnen afslaan’

Burgermeester Eberhard van der Laan tijdens de toelichting over de Amsterdamse veiligheidscijfers 2016.
Burgermeester Eberhard van der Laan tijdens de toelichting over de Amsterdamse veiligheidscijfers 2016. Jerry Lampen / ANP

Het Openbaar Ministerie heeft de aanhoudingen van de dertien personen die vorig weekend tijdens de Turkse protestactie op Plein 40-45 werden opgepakt, versneld afgedaan. Vier van hen kregen een boete voor het overtreden van de Algemeen Plaatselijke Ordening; vijf worden vervolgd voor het beledigen van agenten en vier van hen worden verdacht van openlijke geweldpleging omdat ze agenten zouden hebben bekogeld.

Woensdagmiddag werd de kwestie ook besproken in de gemeenteraad. VVD en CDA lieten weten zich zorgen te maken over de ontstane onrust. GroenLinks relativeerde dit: volgens hen viel de grootte van de demonstratie wel mee. Ook de PvdA benoemde dat nu niet alle Turkse Amsterdammers over één kam geschoren moeten worden. Wel maken bijna alle partijen zich zorgen over Turkse Amsterdammers die zich meer identificeren met Turkije dan met Nederland. Burgemeester Van der Laan zei in contact te staan met de Turkse gemeenschap hier zodat zij zich Amsterdammers blijven voelen.

Niet genoeg voor strafvervolging

Op het voorstel van de VVD om de schade van de demonstratie te verhalen op de demonstranten, reageerde hij negatief. Net zoals op het voorstel van de Partij van de Ouderen om demonstraties van Turkse Amsterdammers niet toe te staan tot 16 april – de dag van het Turkse referendum. Ook wilde de VVD weten wat Amsterdam kan doen met mensen die het gebaar van de Grijze Wolven maken, een extreem-rechtse Turkse beweging. Volgens Van der Laan is het uiten van dit gebaar onvoldoende voor strafvervolging.

Van der Laan sprak van „geluk” dat de Turkse minister van Familiezaken zaterdag naar het Turkse consulaat in Rotterdam afsloeg. Ze had net zo goed naar Amsterdam kunnen komen, dit had de onrust in de hoofdstad mogelijk vergroot. „De voorbereidingen in beide steden liepen gelijk op.” Van der Laan grapte dat hij een podium met vuurwerk en muziek had geregeld zodat de minister niet verstaanbaar zou zijn.