Reportage

Turkse Nederlanders helpen na vernielingen

Demonstratie zaterdag Rellende Turkse Nederlanders vernielden winkel van Leger des Heils aan Schiedamsedijk. Andere Turkse Nederlanders geven nu geld voor het herstel.

Gert Kraaijveld toont de ravage die afgelopen zaterdag door de rellen werd veroorzaakt bij het Leger des Heils.
Gert Kraaijveld toont de ravage die afgelopen zaterdag door de rellen werd veroorzaakt bij het Leger des Heils. Foto Robin Utrecht

Het olifantje met de roze broek moet weg. De witte beer met het grijze T-shirt ook, net als het telraam en de grote plastic auto. Grote scherven glas liggen tussen het speelgoed. „Alles wat op deze tafel ligt wordt weggegooid”, zegt Gert Kraaijveld, woordvoerder van het Leger des Heils. „We willen geen enkel risico lopen nemen dat er glas achterblijft, en dat kinderen zich openhalen.”

Het Leger Des Heils is het onwaarschijnlijke slachtoffer geworden van het uit de hand gelopen diplomatieke conflict tussen Nederland en Turkije. Bij de rellen die ontstonden toen de politie de demonstratie zaterdagnacht opbrak, is een van de grote ruiten van de zogeheten Budget Store van het Leger aan de Schiedamsedijk gesneuveld. Het was de ruit direct boven de grote speelgoedtafel, en naast de kinderkleertjes.

Er is geen enkele aanwijzing dat de betogers de winkel opzettelijk hadden uitgekozen, zegt Kraaijveld. „De pui ligt hier direct aan de stoep, dat is bij de andere ramen op de rij niet.” Aan de overkant, bij het Maritiem Museum zijn ook ramen ingegooid.

Schade elders in RotterdamKoen van Weel / ANP

Er is ook geen reden waarom Turkse Nederlanders het speciaal op het Leger des Heils gemunt zouden hebben, denkt de woordvoerder. In de winkel, waar kleding 1 euro kost, een paar schoenen 2 euro, en een jas drie euro, komen allerlei soorten Nederlanders. „Ook Nederlanders met een Turkse achtergrond.” Datzelfde geldt voor de werkervaringsplaatsen die de winkel biedt aan mensen die moeilijk aan het werk komen. „We proberen juist mensen te helpen, mensen zonder helpers.”

Kraaijveld weet niet wie de stenen gegooid hebben. Er hangen geen camera’s, en de politie heeft niemand aangehouden hiervoor. Hij hoorde pas van de gesneuvelde ruit op zondagochtend, op het nieuws. Toen had de politie de ruit al laten dichtmaken met board. „Het is in- en intriest dat dit gebeurt. Ik gun iedereen de vrijheid om te demonstreren, maar dat mag geen aanleiding zijn om eigendommen van anderen te vernielen”, zegt Kraaijveld.

Warm gevoel

Iets soortgelijks vond ook de Vulkan, een Turkse Nederlander uit Overijssel en redacteur van de online krant Dutchturks. Hij begon maandag een inzamelingsactie om de schade bij het Leger te vergoeden. Volkan, die niet met zijn achternaam in de krant wil, zegt dat de actie spontaan was. „Ik wil mijn actie zo min mogelijk politiseren. Ik wil gewoon dat de schade aan speelgoed en kleding voor mensen met een kleine portemonnee wordt vergoed. Geweld keur ik af.” Hij hoopt minstens 500 euro op te halen voor de vestiging van het Leger des Heils. „Als er meer wordt opgehaald wordt dat verdeeld tussen de Afrikaanse humanitaire organisatie Adeso die strijdt tegen hongersnood en de Turkse Rode Halve Maan.”

Dat bedrag had de organisatie bij het ter perse gaan van de krant nog niet gehaald, de teller stond toen op 345 euro. De donateur met het hoogste bedrag was Hamit Karakus, voormalig PvdA-wethouder in Rotterdam. Hij vindt het een goed initiatief, zegt hij. „Door een kleine groep mensen liep de bijeenkomst afgelopen zaterdag uit de hand. Dan staat er iemand op om de mensen te helpen die daar de dupe van zijn geworden. Daar kreeg ik een warm gevoel bij.”

Het was ook even nodig, zegt Karakus. Om het gesprek over de Turkse Nederlanders een andere wending te geven. Ook in de dagen na de bijeenkomst riep Karakus op Twitter op tot dialoog.