Toch trots, ondanks het kleine verlies

SP Oppositiepartij SP probeert zich snel over het kleine verlies van één zetel te zetten. Na de eerder gepeilde dip eind vorig jaar heerst er nu enige berusting.

Foto ANP / Sander Koning

De SP’ers in het Haagse Theater aan het Spui stonden woensdagavond zo kort mogelijk stil bij het verlies van één zetel in de exitpolls. „Ja, maar”, zeiden ze.

Ja, de SP heeft verloren. Maar: kijk eens hoe Roemer is opgekrabbeld sinds eind vorig jaar, toen er een groter verlies dreigde in de peilingen. Maar: we zijn voor het eerst groter dan de PvdA. Maar: lijsttrekker Emile Roemer deed het beter dan verwacht.

Als om negen uur een hoog opkomstpercentage wordt genoemd in de exitpoll – 81 procent – juichen de SP’ers uitbundig. In de campagne werd veel moeite gedaan om mensen aan het stemmen te krijgen in buurten waar de SP traditioneel sterk is. Wanneer kort daarna blijkt dat de SP tóch een zetel lijkt te verliezen, is er teleurstelling. Stil staren aanwezigen voor zich uit.

Tot er opzwepende muziek klinkt en partijvoorzitter en campagneleider Ron Meyer het podium oploopt. „Hier staat een trotse partijvoorzitter”, zegt hij. De zaal juicht en klapt. „Onze missie is groter dan deze verkiezingen.”

Onder leiding van oud-vakbondsman Meyer werd een nieuwe campagnetactiek ingezet: er werden duizenden telefoonnummers verzameld van potentiële kiezers. Bij grote manifestaties over het Zorgfonds, onder meer op het Malieveld, maar ook door langs de deuren te gaan. Wie zijn nummer inleverde, werd gebeld door een vrijwilliger, maar ook door ‘Robo-Roemer’: een vooraf opgenomen boodschap van de lijsttrekker.

Als de partij verliest, ligt dat in ieder geval niet aan die campagnestrategie, zegt vertrekkend Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt, al voor de exitpoll: „Dit was de beste campagne die we ooit gevoerd hebben.”

Ook aan Roemer lag het niet, zeggen SP’ers in de zaal. Vóór de campagne was er twijfel over hoe Roemer zou presteren in debatten. De laatste jaren maakte hij in een paar belangrijke debatten een gespannen, krampachtige indruk. Nu ging het boven verwachting goed. Roemer kwam ontspannen over en maakte zo nu en dan een grap.

Waar lag het verlies wél aan? „Er waait een rechtse wind door Nederland”, zegt Tweede Kamerlid Ronald van Raak (plaats 4). „GroenLinks heeft wel geprofiteerd van het verlies van de PvdA, wij niet. Nu is het tijd om onze beweging uit de bouwen.”

De kans dat de SP gaat regeren lijkt klein, omdat de partij de VVD heeft uitgesloten als coalitiepartner. Ook hierover blijft Van Raak optimistisch: „Als het de VVD niet lukt om een kabinet te vormen, liggen alle opties nog open.”