Tientallen doden bij aanval op moskee bij Aleppo

Gevechtsvliegtuigen openden tijdens het avondgebed het vuur op een moskee in het dorp Al-Jina.

De stad Aleppo werd begin dit jaar ingenomen door het Syrische leger. Rebellen bezetten nog steeds een gebied vlakbij de stad.
De stad Aleppo werd begin dit jaar ingenomen door het Syrische leger. Rebellen bezetten nog steeds een gebied vlakbij de stad. Foto George Ourfalian/AFP

Een luchtaanval op een moskee ten zuidwesten van de stad Aleppo in Syrië heeft op donderdag aan minstens 42 mensen het leven gekost. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten donderdag. De hulpverleningsorganisatie Witte Helmen houdt het op minstens 35 dodelijke slachtoffers.

Verder zijn tientallen mensen gewond geraakt bij de aanval, die plaatsvond terwijl de aanwezigen bezig waren met het avondgebed. De Witte Helmen zijn inmiddels op weg naar het getroffen gebied, bericht persbureau AP.

De moskee bevindt zich in het dorp al-Jina in het gebied tussen Aleppo en de rebellenprovincie Idlib. Idlib wordt sinds maart 2015 belegerd door extremistische rebellen, waaronder Fatah al-Sham, voorheen het Al-Qaeda-filiaal Jabhat al-Nusra. Volgens de Verenigde Naties liep het aantal inwoners van het gebied de afgelopen maanden flink op vanwege de grote aantallen vluchtelingen uit Aleppo, dat eind vorig jaar werd heroverd door het Syrische leger.

In Beeld: De kinderen van Aleppo

De Verenigde Staten spreekt in een donderdag gepubliceerd persbericht van een uitgevoerde luchtaanval in de provincie Idlib, waarbij “enkele militanten van Al-Qaeda zijn omgekomen”. Het is niet duidelijk of het om dezelfde aanval gaat. Ook de Syrische en Russische luchtmacht voeren regelmatig aanvallen uit in het gebied.