Thieme bouwt rol van dierenpartij gestaag uit

Partij voor de Dieren Met minimaal een verdubbeling van het aantal zetels denkt partijleider Thieme nu vaker de doorslag te kunnen geven bij kabinetsvoorstellen.

Lijsttrekker Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren (PvdD) volgt met partijgenoten in Pulchri Studio de verkiezingsuitslag na afloop van de Tweede Kamerverkiezingen.
Lijsttrekker Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren (PvdD) volgt met partijgenoten in Pulchri Studio de verkiezingsuitslag na afloop van de Tweede Kamerverkiezingen. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Het feest kon niet meer stuk bij de Partij voor de Dieren na de eerste exitpolls. Van twee naar vijf zetels. Peilingen gaven dat de laatste weken ook wel aan, maar nu is die winst wel heel dichtbij. Onder luid gejuich maakte Marianne Thieme vlak na 21 uur haar opwachting in het Haagse Pulchri. Esther Ouwehand, tweede vrouw in de fractie en op de kieslijst, zette de toon: „We zijn groter dan 50Plus en de SGP. We zijn de grootste van de kleine partijen. De kiezer heeft onze activistische opstelling beloond.” Voor Ouwehand kon het feest na de eerste exitpoll dan ook beginnen.

Thieme: „Als dit de uitslag wordt, is dat een afstraffing door de kiezer van het gevoerde kabinetsbeleid. Er zijn nu wel kansen voor groene politiek. Onze uitslag is een fantastisch resultaat, maar dat geldt ook voor die van GroenLinks.” Volgens Thieme wordt het op basis van deze uitslag lastig om een kabinet te vormen. Zowel het conservatieve als het progressieve blok heeft geen meerderheid.”

Partij voor de Dieren nu meer dan splintertje

De uitslag geeft aan dat Thieme er in geslaagd is om van haar partij meer dan een splintertje in de Tweede Kamer te maken. Want zo werd de tweekoppige fractie lange tijd neergezet door andere Kamerleden. „Dan werden er meesmuilend grapjes gemaakt als ik speerpuntjes van onze partij naar voren bracht”, vertelde ze tijdens de campagne in Alkmaar bij een lezing over haar boek De kanarie in de kolenmijn, dat ze schreef samen met Ewald Engelen, hoogleraar financiële geografie en lijstduwer van de PvdD.

Thieme bouwde haar partij vanaf 2004 gestaag uit van die tweekoppige fractie tot de beweging die er nu staat. Ze ging ook een beetje uit van het woensdag geboekte succes. Niet dat ze zichzelf zag deelnemen in een kabinet. „Maar een Partij voor de Dieren met meer dan vijf zetels zou heel goed het scharnierpunt van beleid kunnen gaan vormen. Niet per se als coalitiepartner, maar wel als doorslaggevende stem bij kabinetsvoorstellen”, zei ze vorig jaar november op het partijcongres.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW lijkt dat inmiddels ook in de gaten te hebben. In januari prijkte ze in het opinieblad Forum van VNO-NCW. Daar kon ze zichzelf neerzetten als hoeder van het midden- en kleinbedrijf: „Ondernemingszin is een belangrijke drijfveer voor de maatschappij. Maar dan wel ondernemen in een ethisch kader, met respect voor mens, dier en milieu.” Waarom ze ooit de politiek in ging? „Ik wilde daar zijn waar het beleid gemaakt wordt. Andere partijen nemen onze standpunten inmiddels over.”