Syrië

Tientallen doden bij zelfmoordaanslagen Damascus – voor tweede keer deze week

Voor de tweede keer binnen een week is de Syrische hoofdstad Damascus woensdag opgeschrikt door twee zelfmoordaanslagen. De grootste deed zich voor bij het paleis van justitie, aan de rand van het historische centrum van de stad. Toen bewakers een bewapende man ontdekten, wierp deze zich het gebouw in en bracht zijn explosieven tot ontploffing. Bij de aanslag kwamen zeker 32 mensen om.

Enige uren later werd een tweede aanslag gepleegd in de wijk Rabweh. Daar rende volgens het staatspersbureau SANA een zelfmoordterrorist een restaurant binnen, terwijl hij werd achtervolgd door veiligheidsfunctionarissen. Er zouden tientallen gewonden zijn gevallen, toen hij zich opblies, maar meldingen van doden waren er nog niet. Het is deze week zes jaar geleden dat de opstand tegen president Assad begon.

In het weekeinde had er ook al een dubbele aanslag plaats in de oude binnenstad van Damascus bij de shi´itische begraafplaats Bab al-Seghir, die juist werd bezocht door een aantal pelgrims uit buurland Irak. Net toen hulpverleners arriveerden na een eerste aanslag, ging een tweede bom af. Het dodental bedroeg in totaal ten minste 40 en volgens sommige berichten zelfs 74.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen van afgelopen weekend in Damascus werd opgeëist door Tahrir al-Sham, een nieuw samenwerkingsverband van aan Al-Qaeda gelieerde radicale strijders. Mogelijk zijn de laatste aanslagen van deze week het gevolg van het gevoelige terreinverlies dat de Syrische oppositiegroepen de laatste maanden hebben geleden.

Analisten houden al enige tijd rekening met meer aanslagen in Damascus en andere steden die in handen van het Syrische regime van president Assad zijn, nu de oppositie op het slagveld steeds meer nederlagen lijdt tegen het regeringsleger en zijn Russische en Iraanse bondgenoten.