10 jaar en 8 maanden cel voor webcamafperser Aydin C.

Het Openbaar Ministerie had deze maximale celstraf ook geëist. Aydin C. chanteerde 34 minderjarige meisjes en dwong hen tot webcamseks.

Illustratie Aloys Oosterwijk/ANP

De 38-jarige Aydin C. is veroordeeld tot een maximale gevangenisstraf van 10 jaar en 8 maanden voor aanranding, afpersing en chantage van minderjarige meisjes, voor het maken en bezitten van kinderporno. Dat maakte de rechtbank in Amsterdam deze donderdagochtend bekend. Het Openbaar Ministerie had deze maximum celstraf ook geëist.

Lees ook: OM eist 10 jaar en 8 maanden cel tegen webcamafperser

Ja, oordeelde de rechtbank: uit het bewijs blijkt dat Aydin C. de man was die 34 meisjes via chatsites benaderde, verleidde om naaktfoto’s van zichzelf te maken en hen vervolgens chanteerde met het verspreiden van die foto’s. Ze moesten via de webcam vaker voor hem uit de kleren gaan, of anders: “I can totally annihilate ur life”, chatte hij tegen ze. “I will drive u to kill urself bitch. I go that far”, zei C. via chats tegen de slachtoffers, die uit Nederland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Canada komen. Zij zijn volgens de rechter “op geraffineerde wijze in de val gelokt” door een “doortrapte” volwassen man en zullen daarvoor een schadevergoeding krijgen.

Amanda Todd

Eén van zijn slachtoffers zou ook Amanda Todd zijn, een 15-jarige Canadese tiener die in wanhoop over de afpersingen zelfmoord pleegde in 2012. Haar zaak hoort niet tot deze strafzaak (die zal later plaatsvinden in Canada), maar in chats tegen andere slachtoffers uitte C. wel dreigementen waarbij hij verwees naar haar lot. De moeder van Amanda Todd, die zich sinds de dood van haar dochter opwerpt als activist voor ‘sextortion’-slachtoffers, was meermalen aanwezig bij de zittingen.

Lees ook: Van Tyler Boo moesten ze ‘spelen’ voor de webcam

En de dader van die feiten was dus niet ene Murat, op wie de advocaten van C. de aantijgingen afschoven. De rechter concludeerde dat er in het strafdossier “geen enkele aanwijzing” was voor het bestaan van deze Murat. C. ontkende alle aantijgingen in deze zaak, en beriep zich gedurende de gehele inhoudelijke behandeling van de zaak op zijn zwijgrecht. Hij beargumenteerde dat de harddisks waarop sporen van chatsessies met de meisjes werden aangetroffen niet van hem waren, maar dat hij ze slechts voor anderen bewaarde. Ook maakten zijn advocaten bezwaar tegen de manier waarop het bewijs was verkregen: de politie gebruikte een ‘keylogger’, waarmee toetsenbordaanslagen en muisklikken worden geregistreerd. Die keylogger zou geen betrouwbaar hulpmiddel zijn, aldus advocaten Robert Malewicz en Chana Grijsen. De rechter verwierp hun bezwaren.

Niet gehinderd door een geweten

Dat C. “niet gehinderd” leek te worden door een “geweten en geldende wetten” ergerde de rechtbank tijdens de zittingen al: dat hij simpelweg ontkende en geen vragen wilden beantwoorden, werkt nu ook in het nadeel van C. Het gevaar voor herhaling is groot, vermoedt de rechtbank, die besloot om hem daarom “zo lang mogelijk uit de maatschappij te verwijderen”. Overigens werd C. niet op alle punten veroordeeld: de chantage van vijf homoseksuele mannen met seksfoto’s, waarvoor hij ook verantwoordelijk zou zijn, wordt C. slechts in één geval aangerekend, omdat de andere vier aanklachten niet op tijd zijn ingediend.

Zelf was C. niet aanwezig bij de uitspraak in de zwaar beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. Zijn advocaten hadden al voor de uitspraak te kennen gegeven dat ze in hoger beroep zullen gaan. C. zit al sinds begin 2014 in voorarrest.

Lees ook: Aydin C. zwijgt ook op de laatste zittingsdag