Recherche arresteert eerste relschopper Turks consulaat

Het gaat om een arrestatie die later is verricht door een speciaal opgericht rechercheteam.

Rond het consulaat ontstonden relletjes en opstootjes waardoor de ME uiteindelijk charges uitvoerde en een waterkanon inzette.
Rond het consulaat ontstonden relletjes en opstootjes waardoor de ME uiteindelijk charges uitvoerde en een waterkanon inzette. Foto Bas Czerwinski/ ANP

Het team dat is geformeerd om demonstranten op te sporen die afgelopen zaterdag rond het Turkse consulaat strafbare feiten pleegden, heeft donderdag de eerste arrestatie verricht. Het gaat om een 36-jarige inwoner uit Schiedam die verdacht wordt van openlijke geweldpleging en een poging tot zware mishandeling, meldt de politie.

Het Team Grootschalige Opsporing is bezig de daders op te sporen die aan de Westblaak en Schiedamse Vest regels overtraden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het beschikbare beeldmateriaal. Daaruit wordt opgemaakt of personen strafbare feiten hebben gepleegd. Het gaat hierbij niet alleen om geweld tegen politiemensen, maar ook om geweld tegen andere aanwezigen. Zo werden er voorwerpen vanaf een balkon naar demonstranten gegooid.

De man die donderdag is opgepakt zou een politieagent tegen het hoofd hebben geschopt. Op het moment van de mishandeling lag de agent op de grond. Hij droeg een helm, maar die brak door een trap tegen zijn hoofd. De agent liep lichte verwondingen aan zijn hoofd op en deed aangifte.

Lees ook: En dan vliegen de stenen richting de ME-busjes. Tak. Tak.

Spanningen

Nadat Nederland zaterdagochtend de landingsrechten van het vliegtuig van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu in had getrokken, werd bekend dat de Turkse minister van Familiezaken Kaya vanuit Duitsland met de auto op weg was naar het Turkse consulaat in Rotterdam. Daar aangekomen, werd Kaya de toegang tot het consulaat ontzegd en werd ze aangehouden. Volgens een verklaring van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb is dat omdat Nederland Kaya als een “ongewenste vreemdeling” beschouwt.

Lees ook: Rutte in NRC: Turkse premier en ik moeten snel gaan eten

Rond het consulaat ontstonden relletjes en opstootjes waardoor de ME uiteindelijk charges uitvoerde en een waterkanon inzette. In de nacht zelf werden al zestien personen opgepakt. Zij werden allemaal een dag later weer vrijgelaten en worden verdacht van openbare geweldpleging, vernieling, dan wel het niet voldoen aan vorderingen van de politie.