Oud-minister Eurlings schikt buiten de rechter om

De ex-vriendin van Eurlings deed in 2015 aangifte omdat hij haar zou hebben geslagen. Het OM stelde een mediation-traject in.

Foto Remko de Waal / ANP

Oud-CDA-minister Camiel Eurlings heeft een voorstel van het Openbaar Ministerie (OM) om buiten de rechter om te schikken in een lopende mishandelingszaak geaccepteerd. Dat schrijft een vertegenwoordiger van Eurlings in een persverklaring op donderdag. Het OM deed een transactieaanbod, wat inhoudt dat het een strafrechtelijke vervolging niet aan de orde acht. Er is geen sprake van een schuldbekentenis.

Over de inhoud wil Eurlings verder geen uitspraken doen. “Camiel Eurlings heeft het aanbod van het OM geaccepteerd om deze voor alle partijen vervelende en langslepende zaak nu te kunnen afsluiten”, luidt de verklaring.

Mishandeling

De ex-vriendin van Eurlings deed eind 2015 aangifte van mishandeling. Volgens de vrouw zou hij haar in juli van dat jaar geslagen hebben. Na een langlopend onderzoek besloot het OM in september 2016 om Eurlings en de vrouw eerst mediation aan te bieden. Er was sprake geweest van “een bewijsbare eenvoudige mishandeling” zonder zwaar of blijvend lichamelijk letsel, concludeerde het OM toen.

Tijdens het mediation-traject was er sprake van een besloten OM-zitting, waarbij de officier van justitie een taakstraf of geldboete had kunnen opleggen. Bij bezwaar van Eurlings of de vrouw had een rechtszitting nog kunnen volgen.

Eurlings deed zelf aangifte van smaad en afpersing tegen de vrouw, maar het OM achtte dat niet bewezen.

Eurlings

Camiel Eurlings was van 2007 tot 2010 minister van Verkeer en Waterstaat in het kabinet van de toenmalige premier, Jan-Peter Balkenende. In 2011 voegde hij zich als CEO bij de directie van KLM. In 2014 werd bekend dat Eurlings en KLM ondanks een doorlopend contract, per direct uit elkaar gingen. Hij werd daarop lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).