Mode

Zara en H&M hebben het moeilijk

Het succes van Zara en H&M begint kleine scheuren te vertonen, zo blijkt uit cijfers die beide kledingconcerns woensdag presenteerden. Inditex, het Spaanse moederbedrijf van Zara, Pull & Bear en Bershka maakte woensdag bekend afgelopen jaar een omzet van 23,3 miljard euro te hebben geboekt en een winst van 3,2 miljard. Dat zijn stijgingen van meer dan 10 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Toch vinden analisten dat geen reden tot juichen. Een maatstaf die zij graag raadplegen, de winstgevendheid van het bedrijf, ging er namelijk wel op achteruit en bereikte het laagste punt in acht jaar, zo berekende Bloomberg. De koers van Inditex daalde eveneens, met dik 3 procent.

Concurrent H&M maakte woensdag ook cijfers bekend. Het Zweedse concern meldde dat de verkopen in februari zijn gedaald. Dat is de eerste maandelijkse daling in vier jaar tijd, aldus Bloomberg. In reactie op de cijfers daalde de koers van het Zweedse concern met zo’n 5 procent. (NRC)