May: voorlopig geen Schots onafhankelijkheidsreferendum

De Schotse premier Sturgeon liet meteen weten dat zij het besluit van May ondemocratisch vindt.

Foto AFP

De Britse premier Theresa May wil de Schotten geen onafhankelijkheidsreferendum gunnen in de komende jaren waarin de Britten met de EU onderhandelen over de voorwaarden van Brexit. Dat heeft May vandaag gezegd.

De Britse premier vindt dat de Schotse regering van Nicola Sturgeon het onmogelijke van kiezers verlangt. ,,Je kan niet van kiezers verwachten zo’n belangrijk besluit te nemen zonder dat ze de gevolgen kunnen inschatten”, zei May. Ze bedoelt dat Schotten zouden moeten stemmen over onafhankelijkheid terwijl nog niet duidelijk is op welke voorwaarden het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt. Volgens May is het belangrijker en wenselijker om nu samen op te trekken en het akkoord voor het Verenigd Koninkrijk inclusief Schotland uit te onderhandelen. Samen staan we sterker tegenover de EU, meent May.

Lees ook: Met Schots referendum zoekt Sturgeon confrontatie over Brexit

Sturgeon: ondemocratisch

Nicola Sturgeon liet meteen via Twitter weten dat zij het besluit van May ondemocratisch vindt. Sturgeon zegt dat ze pas een referendum wil houden als over anderhalf tot twee jaar duidelijk is of het Verenigd Koninkrijk op een harde Brexit afstevent. Maar om een referendum eind 2018 of begin 2019 moet nu toestemming van de Britse regering worden verleend om de voorbereiding in gang te zetten.

In 2014 stemden de Schotten in een referendum om onderdeel te blijven van het Verenigd Koninkrijk. Maar een meerderheid van de Schotten stemden in het Brexitreferendum van vorig jaar juni om lid te blijven van de EU. Daarom is een nieuwe gang naar de stembus volgens Sturgeon gerechtvaardigd. Sturgeon ziet een referendum als enige uitweg om te voorkomen dat Schotland tegen eigen wil door Brexit uit moet treden.

Lees ook: May kan Brexit in gang zetten na toestemming parlement

Analisten in Londen verwachten dat de kans zeer klein is dat een onafhankelijk Schotland lid blijft of snel lid mag worden van de EU. Spanje zou zo’n plan graag willen dwarsbomen uit angst dat het een voorbeeld schept voor Catalonië om op den duur te volgen.